TAJ MAHAL – Savoy

{CAPTION}

TAJ MAHAL
Savoy
Stony Plain Records SPCD 1470

Taj Mahal har i det närmaste gjort en jorden runtresa när det gäller att utforska musikens rötter och traditioner. Jag tror han spelat musik rotad i samtliga jordens världsdelar. Sin like har han i Ry Cooder, kumpanen för nära 60 år sedan i Rising Sons. Cooder har gjort en liknande musikalisk resa. De två återförenades förra året på tributealbumet till Sonny Terry & Brownie McGhee (rec J 213).

På ”Savoy” har Taj botaniserat i 1930- och 40-talets jazziga storbands- och swingera. Resultatet är fjorton låtar som alla kvalar in i epitetet klassiker och kanske också facket standardlåtar. Inget skrivet av Taj alltså. Är ni någorlunda flitiga musiklyssnare har ni nog hört alla låtar på albumet i någon version, så många inspelningar finns det av var och en av de fjorton låtarna. Några exempel på vad som hörs: ”Summertime”, ”Mood indigo”, ”Is you is or is you aint my baby”, ´numera efter Metoo ifrågasatta ”Baby, it´s cold outside”, ”Stompin´at the Savoy”, ”One for my baby” och ”Gee baby ain´t I good to you”

Visst det är klanderfritt framfört, dock väldigt likt de välkända versionerna. Det som skiljer ut sig är Tajs såriga och skrovliga röst, jag tror den sjunger på sista versen. Det räcker dock inte för att göra detta till en angelägen platta och återkommande lyssning för min del. Här har Taj haft för stor respekt för de mest kända versionerna.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste