Robert Cray – 4 Nights Of 40 Years Live

Robert CrayThe ROBERT CRAY BAND
4 Nights Of 40 Years Live
Provogue 463
DVD (94 min)

Jag har alltid gillat Robert Cray. Redan från början har han hållit en konsekvent linje. Hans sound var mer eller mindre klart tidigt. Eftersom jag är en gitarrnörd uppskattar jag särskilt hans trakterande på detta instrument. Rena klara toner, inga fuzzpedaler här inte, och med en tydlig dynamik. Oftast är han bitande vass men kan också vara silkeslen. Hans rytmspel imponerar med ett funkigt beat som svänger. Och sångrösten som är tusenfalt själfull. Jag kanske inte har köpt alla hans skivor genom åren men alltid följt honom.

Här kommer en DVD med anledning av att mannen och hans band firar 40 år (!) som liveartister. Och det är nästan löjligt bra. Inte något revolutionerande som DVD betraktat men en väldigt fin sådan. Man har valt ut det bästa under fyra konsertkvällar, därav titeln. Samspelet med den ständige följeslagaren Richard Cousins på bas är magnifikt. Fine trummisen och skivproducenten Steve Jordan kompletterar.

Låten Right Next Door (Because Of Me) sticker ut på denna DVD och griper tag så man nästan blir andlös. En fin och avskalad version av Howlin´ Wolfs Sittin On Top Of The World övertygar. DVDn varvar nya konsertupptagningar, intervjuer med kända bluesmusikanter som Eric Clapton, Buddy Guy, Bonnie Raitt och Jimmy Vaughan med äldre konsertklipp. Konsertklippen visas som regel i sin helhet vilket jag föredrar.

En fin T-Bone Blues och egna alstret Too Many Cooks bevisar att allt sitter där redan från början. Robert Cray är en av de bluesens superstjärnor som finns kvar nu efter att BB King kastat in handduken. Gillar ni Robert Cray, och faktiskt också om ni inte gillar Robert Cray, känns denna utgåva som ett måste att införskaffa. Oemotståndligt ljuvligt!

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste