Nick Backton & Wizard Of The Blues – Down The Line

Nick BacktonNICK BACKTON & WIZARD OF BLUES
Down The Line
Naked production, NPO 22,
(48 min)

Det är allmänt känt att man inte ska döma en bok efter omslaget och det gäller ju självfallet även plattor. Det var något jag fick erfara med Nico Backtons nya cd. Första reaktionen var att det är ännu en i raden av hemproducerade hobbyalster. Tänk vad fel man kan ha!

Down The Line är en förvånantsvärd bra skiva i all sin enkelhet. Nico är från Belgien och han hanterar akustisk och elektrisk gitarr, dobros, hammondorgel, piano och sång. Hans tre medmusikanter kommer från Frankrike och är Thierry Lopes på gitarr, Jean Denux bas och Philippe Douro på trummor.

Deras musik tar oss ut på en resa genom USA. Från söderns heta bomullsfält upp till kalla Chicago och det är bara att konstatera att det här ett gäng som gillar vad de gör. Mycket av soundet är till karaktären akustisk eller halvakustisk, vilket är njutbart för örat.

Man blir glad när det finns musiker som följer sin inre röst och har tänkt till innan man går in i studion. Här finns äkthet och förståelse för bluesen och dess olika förgreningar i massor. Jag är imponerad.

Plattan innehåller totalt tolv spår, varav tre är covers. En av dessa tre är Mighty Joe Youngs Hard Times och det är en riktig höjdare. Några andra låtar där det hettar till lite extra är titelspåret Down the Line och After the Rain där Nico spelar dobro med en känslighet som river upp djupa sår i själen.

Jag kan bara önska att ni går in på www.backton.com och beställer detta utsökta album.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste