MEMPHIS SLIM – The International Playboy of The Blues

memphis slimMEMPHIS SLIM
The International Playboy of The Blues
Jasmine JASMCD 3105
(76min)

Här får vi 25 låtar med Memphis Slim från åren 1948-1960, i princip återfinns alla de hits vi förknippar med denne gigant. Inleder gör båda sidor av Miracle 125, ”Messin’ around” och ”Midnight jump”. Slims stadiga vänsterhand håller takten medan hans högerhand gör utflykter i de högre registren. Många av låtarna går i ett makligt tempo, vilket ger utrymme för att lyssna på hans oftast mycket intressanta texter, som i ”Frisco bay” från 1949:

Well I’ve been to New York City, all down Mexico way
Never had any real pleasure, ‘til I crossed that Frisco Bay
Oakland and San Francisco, just like paradise to me
Well if you’ve never had the pleasure, please take a trip and see

Gemensamt för Slims musik vid denna tiden är saxarna, en alt och en tenor. Under 1951 skippades altsaxen och gav istället plats för två tenorsaxar, vilket ger musiken ett modernare anslag, helt i linje med den tuffare combo-bluesen som producerades i Chicago under tidigt 1950-tal. Utmärkande för Slims musik då var att han inte använde någon gitarr i sin grupp, det är inte förrän 1953 detta instrument inkluderas. Den som fick Slim att överge sin aversion mot gitarrspelare var Matt Murphy, som då skapat sig ett namn hemma i Memphis bakom artister som Howlin’ Wolf, James Cotton och Jr Parker. Förutom ”The comeback” på United, (Slims sista R&B-hit) återfinns inte mindre än sex spår från LPn ”At The Gate Of Horn” från 1959. Däribland ”Steppin’ Out”, en låt som senare tände Eric Claptons stjärna. De sista fyra spåren kommer från Slims exil i Europa (han bosatte sig så småningom i Frankrike), där han fann större uppskattning och mindre rasism.

En välmatad CD med utmärkt ljud, en god samling av Memphis Slims bästa låtar. Marknaden svämmar inte över av Slims 1950-tals-inspelningar, så denna CD utgör ett gott smakprov, även om den erfarne samlaren har det mesta.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste