Luca Sestak – New Way Blues & Boogie

Lucas SestakLUCA SESTAK
New Way – Blues & Boogie
(76 min)

Det är nu gått tre år sedan Lucas första platta Lost In Boogie kom, och man upphör inte att förvånas hur drivet hans spel är. Han var ju inte ens fyllda 20 när den här plattan spelades in. Vi bjuds på en kavalkad av pianostilar där rötterna förstås finns hämtade i boogie woogien och kanske mer än tidigare lutar han sig mot New Orleans och speciellt pianisten James Booker.

Inledande James Weber´s Breakdown är en väl kontrollerad boogie med stadigt basspel och drivet högerhandsspel. Influenserna från Booker märks tydligt i lite mer funkigare rytmer som i Walk With The Devil och Dr James, den senare är en av skivans absoluta höjdpunkter tillsammans med boogien Joogie Wazz som är en ren uppvisning i vad man kan åstadkomma med tangenterna.

Ibland kompletterar Luca sitt pianospel med diskret trumkomp (läs vispar) som han själv trakterar eller får hjälp med av Johannes Niklas. Förutom virtuos boogie som i Laci´s Boogie har Luca valt att ta med några ballader som bryter av helt. For Her och Maymories är väldigt romantiska med ett drömlikt spel. Likt Booker känner Luca starkt för Frederic Chopin vilket tydligt märks i Frederic´s Dream (Of Blues) – åter en fin ballad. Booker hade ju sin personliga tolkning av Chopin i Black Minute Waltz.

Luca ger oss även en smak på ragtime i 47´s Theme och Bookerkompositionen Put Out The Light.
Det mest bluesiga spåret är Blame Game med en tydlig barrelhousekänsla. Nyskapande boogie woogie får vi i Key Engine innan plattan avslutas med julstämning i O Holy Night/Cantique Noël à la Sestak – Booker.

Luca lyckas väl att inom 76 minuter bjuda på ett variationsrikt pianospel med en bra mix av låtar som ger lyssnaren nya upplevelser för varje låt. Ta gärna mer del av Luca på hans hemsida www.piano99.com.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste