Louise Hoffsten – L

Louise HoffstenLOUISE HOFFSTEN
L
Gamlestans grammofonbolag GG03
(38 min)

En ny platta med Louise Hoffsten är alltid spännande. Hon är något av en hörnsten i nutida svensk populärmusik. För mig framstår exempelvis hennes album Kära Du från 1996, som hon gjorde tillsammans med Lasse Englund och Esbjörn Svensson Trio med svenskt folkmusikmaterial, som en förlängning av Jan Johanssons epokgörande Jazz På Svenska från ett par årtionden tidigare. Annars är det väl rock och pop med tydliga bluesrötter, oftast med engelskspråkliga texter, som hon förknippas med. Så ser också den nya plattan ut.

Nästan genomgående inleds varje låt sparsmakat, ibland med bara en akustiskt klingande gitarr bakom Louise stämma för att allteftersom byggas på med fler instrument. Hennes från början ganska ljusa röst har med åren och med fördel djupnat något. Jag anser att hon sjunger bättre nu än någonsin. I somras hade jag nöjet att lyssna till henne live uppbackad av endast en elektrisk eller akustisk gitarr och kunde konstatera att Louise har rösten som klarar ett sådant framträdande, även i låtar som från början gjorts med större komp.

Som bluesnörd kan jag kanske tycka att nya plattan saknar någon låt i stil med The Seduction Of Sweet Louise eller Billigt Hotell, men i gengäld får vi klassiskt klingande southern soul i Out Of Words och countrybluesinfluerad americana, även med lite munspel, i Always On The Run. Och inte minst: My Dignity, med sitt dagsaktuella budskap, nu när snålvinden börjat blåsa i Sverige och medkänslan sätts på prov. Louise ligger bakom samtliga låtar i samarbete med någon eller några medkompositörer. Detta är en platta som växer för varje genomlyssning.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste