KING KOLAX – Those Rhythm and Blues

{CAPTION}

KING KOLAX

Those Rhythm and Blues
Jasmine JASMCD3230 (77 min)

Trumpetspelaren och bandledaren King Kolax var aktiv i Chicago-området från sent 1940-tal och 20 år framåt. Den här skivan öppnar med sex fina låtar från åren runt 1950 där Kolax sjunger blues och R&B i stil med andra blues-shouters från den tiden. Men det var inte som soloartist som Kolax kom att göra sig ett namn, utan det var som sessionmusiker och bandledare som han hittade sin nisch.

Gitarristen Danny Overbea bidrar med låtar inspelade för Checker där ”40 cups of coffee” sitter bäst. Även Rudy Green bidrar med vasst gitarrspel i den långsamma bluesen ”Love is a pain” utgiven på Chance 1953.

1954 spelade King Kolax in på VeeJay utan någon större framgång, bara ett av spåren gavs ut på den tiden och det blev det sista han gav ut i eget namn. Det är småtrevlig R&B med jazztouch, men kanske lite anonymt. Bluesgungande ”Goodnite blues” sitter bäst med fint piano från Prentice McCary.

King Kolax och hans orkester är en del av Chicagos blues-, R&B- och jazzhistoria, som en av många duktiga musiker/band som i efterhand blir bortglömda i skuggan av de stora namnen. Jasmine har släppt en fin samling som ger ett bra smakprov på hur musiken lät på 1950-talet där steget mellan genrer inte var avgrundsdjupa.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste