JACKIE BRENSTON & HIS DELTA CATS – The Blues Got Me Again

{CAPTION}

JACKIE BRENSTON & HIS DELTA CATS
The Blues Got Me Again
Jasmine Records JASMCD 3232 (71 min)

Jackie Brenstons namn är för evigt inpräntat i rock´n´roll-historien. Den 5 mars 1951 spelades låten ”Rocket 88” in i Sam Phillips studio i Memphis. Låten gavs ut med Jackie Brenston & His Delta Cats som artist(er). Låten blev en stor hit och spenderade i maj 1951 fem veckor som etta på Billboards R&B-lista.

Musikforskare, musikjournalister med flera ”utnämnde” i början på 1960-talet ”Rocket 88” till den första rock´n´roll-låten. Något som naturligtvis kan diskuteras. För Brenstons del blev det den enda hit han fick under sin karriär. Historien förtäljer att det var något av en slump att Brenston hamnade som artist på konvolutet när skivan släpptes. Sanningen är den att Brenston var saxofonist i Ike Turners Kings Of Rhythm och att inspelningen i Sam Phillips studio var med den gruppen. Utan Turners vetskap gav Phillips ut plattan som Jackie Brenston & His Delta Cats, möjligen beroende på att

Brenston var den som komponerat låten. Turner var inte nöjd med Phillips initiativ.
Då Brenston nu var ett namn så kom Ike Turner att producera fler låtar med honom som släpptes både som Jackie Brenston & His Delta Cats, Jackie Brenston With Ike Turner´s & His Kings Of Rhythm och Jackie Brenston & Ike Turner´s Orchestra. Men som sagts, några fler hits blev det inte.

1962 gjorde Brenston sina sista inspelningar kompad av Earl Hookers band. Han lämnade därefter helt musiken och kom att jobba som truckförare fram till sin död, i en hjärtattack, 1979.

Jasmine har fått ihop 27 låtar, inspelade 1951-1962, på den här samlingen, 25 av dem med Ike Turner i kompet och två låtar från inspelningen med Earl Hooker. Åtta låtar är tidigare outgivna. Förutom några spår där det letas formler för att hitta något snarlikt till ”Rocket 88” är det här en bra samling. Jackie Brenston visar sig sjunga bra blues och avverkar rykande saxofoninstrumentaler ihop med Phineas Newborn. Några duetter görs med Edna McRaney där man kan fråga sig varför rhythm´n´blues upptempot i ”Hi ho baby” inte blev listklättrare nummer två för Brenston. Misstanke finns om bristande marknadsföring.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste