CAESAR FRAZIER – Live at Jazzcup

{CAPTION}

CAESAR FRAZIER
Live at Jazzcup
Stunt STUCD 23042 (65 min.) Även som LP och digitalt.

”Old school” orgelcombo frontad av en för mig totalt obekant veteran. En stor positiv överraskning. Uppväxt i Florida kickstartade Fraziers professionella musikerbana som organist i altsaxofonisten Lou Donaldsons grupp och gjorde skivdebut under eget namn 1972. Men jazzkarriären ville inte riktigt ta fart, så Frazier blev Marvin Gayes klaviaturspelare, för att sedan sjunga soul i Kalifornien. Hans bakgrund är lite diffus, men 2018 började det komma orgelalbum med honom igen. Detta är inspelat live i Köpenhamn 2022 med två danska musiker samt tunge svenske tenoristen Jonas Kullhammar. Om jag ska försöka placera Frazier på Hammondkartan, så hamnar han nånstans vid Freddie Roach och Don Patterson, med stora influenser från Jimmy Smith förstås. Samtidigt måste jag ge Frazier att han skapat något eget, med ett dovt, skitigt ljud. Jag gillar orgelns spruckna ton. Till det adderar jag ett delikat basspel, som lever ett eget liv men förstås perfekt integrerat i hans sound.

Albumet är inte speciellt blåtonat, utan håller en rak, men ändock varierad jazzkurs, med låtmaterial hämtat från många håll. Kullhammar spelar återhållet råbarkat; skulle kunna ha öst mer men väljer att inte dominera. Johannes Wamberg uppges tillhöra Danmarks unga garde av breda musiker. Här, som jazzgitarrist, spelar han precis så smakfullt och disciplinerat (precis som Kullhammar) som sammanhanget kräver. Det kunde ha varit Grant Green 1975. Däremot agerar ”Danish musical megastar” Kresten Osgood på trummor lite friare – utan att krångla till det. Något lite mer kunde han för min del ha legat på ridecymbalen, men arren tillåter väl inte det. Osgood har spelat med namn som Dr. Lonnie Smith, Yusef Lateef och Billy Preston.

Publiken är lågt inspelad, men så pass att det hörs när ett solo går hem extra mycket. För att vaska fram ett par låtar: en poprocklåt av gruppen Bread, ”I wanna make it with you” (worldwide hit 1970), omstöpt till snabb, luftig, tassande 60-tals old school Hammondjazz. Frazier är inte bara rutinerad, han är innovativ också. Och i den utsökta balladen ”You´ve changed”, som Lou Donaldson, Billie Holiday och många fler har gjort på skiva, plockar Frazier fram Jimmy Smith-stuket. Jag njuter av alla 65 minuterna!

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste