DIVERSE ARTISTER – Sin On Saturday, Pray On Sunday Vol. 1 ovh Vol. 2

{CAPTION}

DIVERSE ARTISTER
Sin On Saturday, Pray On Sunday Vol. 1 – I’m Gonna Rock
Koko Mojo KMCD 135 (68 min)

DIVERSE ARTISTER
Sin On Saturday, Pray On Sunday Vol. 2 – Screaming & Crying
Koko Mojo KMCD 136 (73 min)

Att partaja loss på lördag och sedan gå i kyrkan och få syndernas förlåtelse på söndag är en tradition i den amerikanska Södern som sitter fast rotad hos generationer av svarta amerikaner. Inom bluesen finns många exempel, t.ex. hos Son House, där detta också lett till en själslig ambivalens där den ”syndfulla” bluesmusiken stått i motsatsförhållande till den ”rena” religionen. Koko Mojo har nu påbörjat en ny utgivningsserie där både blues och gospel samsas på samma skiva. Passande nog har dessa plattor titeln ”Sin On Saturday, Pray On Sunday”.

Båda dessa volymer har en bra och intressant mix av alltifrån superkändisar till i stort sett okända artister inom blues och gospel. Volym 1 inleds med Sonny And Jaycee (som är Sonny Terry och J.C. Burras) med ”Mister Froggie”. Sonny Terry återkommer sedan på samma volym med ”Hooray hooray”, då tillsammans med parhästen Brownie McGhee. Några av de övriga bluesartisterna som kan nämnas på volym 1 är Little Milton, B.B. King, Slim Harpo, Memphis Minnie, Hound Dog Taylor, Eddie Boyd och Junior Wells. Av gospelartisterna/grupperna kan nämnas The Sensational Nightingales, The Pilgrim Travelers och The Golden Gate Quartet.

En av mina personliga favoriter Lightnin’ Slim inleder volym 2 med ”I’m tired waiting baby”. Ribban läggs därmed högt redan från början. Eddie Taylor följer sedan med ”You’ll always have a home” och sedan rullar det på med låtar med bl.a. Big Maceo, Jimmy Rogers, Guitar Slim, Little Walter och Junior Wells för att nämna några av bluesartisterna. Bland gospelartisterna/grupperna hittar vi bl.a. Sister Rosetta Tharpe, The Swan Silvertones, The Soul Stirrers och The Pilgrim Travelers, som alltså återfinns även på volym 2. The Pilgrim Travelers bidrag på volym 2, ”Jesus hits like the atom bomb”, är en a cappellalåt som tillhör höjdpunkterna på denna volym.

Vi i Sverige har kanske inte samma förhållningssätt till att först festa och sedan be om syndernas förlåtelse som man har i den amerikanska Södern, men ett alternativ för oss kan ju vara att lyssna på dessa blueslåtar på lördagen tillsammans med ett glas whisky eller något annat lämpligt i dryckesväg och sedan köra igenom gospellåtarna på söndagen.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste