WILMER X – Mer För Dina Pengar

WILMER X
Mer För Dina Pengar
CD
UPC-A:602445890163
Universal Music (44 min)
Vinyl
UPC-A: 602445788729
Universal Music (44 min)

Nisse Hellberg beskriver Wilmers X musik som ganska statisk rock. Men den som gillar nervig, skitig rock med tydliga inslag av blues och country blir nöjd med bandets sextonde platta. Och självklart innehåller låtarna refränger som fastnar. Var plattan värd att vänta på i 17 år?

Ja, man kan inte ta ifrån bandet den urkraft och frenesi som kommer ut. Nisse Hellberg har sagt: ”Aldrig har jag sett bandet så entusiastiskt och laddat som under inspelningen till den här plattan. Jag känner ett hundraprocentigt engagemang och kärlek till bandet för den musik som vi står för.”

”Mer För Dina Pengar” innehåller tolv låtar är snyggt och varierat producerad av Chips Kiesby, Nisse Hellbergs ständiga vapendragare. Här finns det hårda ljudet men samtidigt spännande taktbyten och små finesser som kännetecknar Wilmer X. Nisse Hellberg är en duktig textförfattare. Texterna beskriver relationer som mer eller mindre går i kras. Inledningslåten ”Nu eller nästa liv” har ett distat ljud, bra refräng och är en rak dansant rocklåt. Texten handlar om problem som ska lösas nu eller i nästa liv.

På ”Slickar den hand som slår” visar Jalle Lorensson hur ett munspel kan och ska låta. En låt om undergivenhet av en kvinna eller kanske en man.

”Bäst före dan efter” tar oss mot cowboyland och det märks att Nisse Hellberg under solokarriären drog åt det hållet. Fin countrylunk och man ser nästan hästarna på prärien. En bra filosofisk text och en låt som sticker ut med en fin slidegitarr från Janne Lindén.

Plattans ballad ”Nu när tystnaden ska flytta in” beskriver att bli ensam, lämna ett gemensamt hem och packa sina prylar. En sång som många känner igen sig i. Plattans bästa enligt undertecknad och kan bli en hit för alla som uppskattar rockballader.

Titellåten ”Mer för dina pengar” är energisk och här låter Wilmer X som man är van vid. Låten fastnar och lär spelas på många förfester. Det är rak rock med countrystuk och det är svårt att sitta stilla.
I ”När dom hittar liv där ute” hamnar lyssnaren rätt in i ett gitarrsound från engelska 60-tals ban. Texten beskriver en längtan om att vara med när det händer något extra. Ett bra och intressant gitarrspel ger låten extra krydda. En av mina favoriter.

”Skuggorna blir längre för dej” har ett mjukt akustiskt intro som snabbt ersätts av ett ohejdbart sväng. En låt med spännande break och taktändringar samt starka bluesinfluenser.

”Mer För Dina Pengar” är en lyckad comeback där gitarristen Janne Lindén trummisen Sticky Bomb, munspelararen Jalle Lorensson, basisten Thomas Holst och den sjungande samt skrivande frontmannen Nisse Hellberg gett fansen en platta med välkänt sound, kryddad med spännande inslag. Det fyndiga omslaget med konserverade bandmedlemmar för tankarna till Andy Warhols konservburkar.

I senaste Jeffersson (213) finns en längre intervju med Nisse Hellberg.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste