FRANK VIRTUE & THE VIRTUES – Rock

FRANK VIRTUE & THE VIRTUES
Rock
Bear Family BCD 17533 (76 min)
1958 spelade Frank Virtue & The Virtues in en något omarrangerad version av Arthur Smiths ”Guitar boogie shuffle”. Något neddraget tempo för att få den mer dansant , några nya licks av gitarristen Jimmy Bruno och en lågt mixad kompgitarr. Låten blev en topp tio-hit I USA. Det kom att bli deras enda hit. Uppföljarna i liknande stil, nådde aldrig högt på någon lista.
Frank Virtue var basist, bandledare och arrangör. Samlingen har 33 låtar som i kronologisk ordning följer hans karriär från 1953 års grupp Esquire Boys till 1965 års The Twangy Rebels. Däremellan är det inspelningar med Frank Virtue & The Virtues som gäller, med undantag för några inspelningar under pseudonym.
Från att i början ha spelat rhythm´n´blues och rock´n´roll utvecklades bandet framåt i tiden till att mer och mer bli en gitarrdominerad instrumentalgrupp. Frank Virtue var den som låg bakom hur låtarna arrangerades, men det var skicklige gitarristen Jimmy Bruno som blev bandets huvudperson. Virtue startade en egen studio i sitt hem i Philadelphia och det var där inspelningarna skedde från 1957 och framåt.
1962 upplöstes The Virtues. Frank flyttade sin studio, Virtue Recording Lab, till en ny plats i Philadelphia och började mer och mer ägna sig åt studiojobbet. De plattor han släppte efter 1962 gjordes som Frank Virtue Combo, Frank Virtuoso, The Twangy Rebels och The Teem-Sters.
Hans studio kom att bli flitigt använd. Mycket soul har spelats in där, både listhits och låtar som blivit stora på Northern Soul-scenen. Ända fram till Franks död 1994 spelades även en hel del rap in i studion.
Trots avsaknaden av storsäljare var Frank Virtue & The Virtues en populär grupp live. ”Lapp på luckan”, i synnerhet i Philadelphia med omnejd, var mer regel än undantag under 1950- och början på 60-talet. Frank själv var väldigt respekterad som musiker och gitarristen Jimmy Bruno ansågs som en gigant som gitarrist.

 

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste