DIVERSE ARTISTER – This Is Lowrider Soul 1962-1970

lowrider soulDIVERSE ARTISTER
This Is Lowrider Soul 1962-1970
KENT SOUL CDKEN 482 (65 min)

Så länge det har funnits bilar har entusiaster modifierat dem. På 1950-talet blev det populärt i den mexikan-amerikanska kulturen att sänka bilarna med hydraulik och sedan glida omkring långsamt och lyssna på långsam soul, lowrider soul med andra ord. Kulturen lever kvar än idag, under en tid var den identifierad med hiphop, men är nu spridd i vidare kretsar.

Musikbegreppet lever också kvar och dj:s och skribenter som Arlene Sepulveda och Ruben Molina ser till att den ursprungliga mexikan-amerikanska kopplingen fortfarande är aktuell. De båda har också varit delaktiga i arbetet med att ta fram den här skivan.

Skivan har fokus på låtar som blivit klassiker i lowrider soul-kulturen. Det är som ofta med soulsamlingar en mix med några kända namn med mer okända förmågor. Bland de familjära artisterna finns William Bell, Barbara Mason och The Whispers och de levererar alla fin poppig soul. Det är, genren trogen, slow jams överlag men trots det blir inte skivan tråkig. Det är en fin sammansatt samling helt enkelt. För bluesvännen brinner det till lite mer blått i Reuben Bells ”It´s not that easy” och framförallt i The Webs tunga ”It´s so hard to break a habit” med intensiv sång. En skiva som rekommenderas till bilsemesterns lunk på motorvägarna.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste