DIVERSE ARTISTER – The Wanda Jackson Connection – 30 Roots And Covers Of Wanda Jackson

{CAPTION}

DIVERSE ARTISTER
The Wanda Jackson Connection – 30 Roots And Covers Of Wanda Jackson
Bear Family BCD 17682 (71 min)

Wanda Jackson, som brukar benämnas ”The Queen Of Rockabilly”, fyllde 85 år den 20 oktober 2022. För att uppmärksamma detta har bolaget Bear Family gett ut en samlingsskiva med original och sällsynta covers av Wanda Jacksons mest kända låtar.

Wanda Jackson’s största hit torde vara”Let´s have a party” (Jessie Mae Robinson). Den finns i tre olika versioner på skivan. Den vassaste är, enligt min smak, versionen av rockabillyduon The Collins Kids (Larry & Lorrie) kallad kort och gott ”Party”. Brenda Lee gör en fin version av ”Kansas City” (Leiber/Stoller). Den låt som, kanske oväntat, är mest ”bluesig” på skivan är Roy Orbisons fina inspelning av ”Candyman” (Beverly Ross-Fred Neil). Kaxiga Lou Ann Bartons cover av Wanda Jacksons egna ”Mean mean man” gillar jag också. Det enda spåret på skivan där Wanda Jackson själv medverkar, är tillsammans med det tyska rockabillybandet Velvetone i låten ”Funnel of love”. Det finns två versioner av ”Gotta know” (Thelma Blackmon) där jag håller Rosie Flores liveupptagning som den bästa. Wandas stora hit ”Fujiyama mama” finns i två versioner där jag tycker att originalet med R & B-artisten Annisteen Allen är den bästa.

Det kanske känns som i nördigaste laget att ha med olika versioner av samma låt i en samling. Men i stort sett alla artister håller sådan hög klass att det känns som motiverat. Det är en trevlig skiva som jag kan rekommendera för de som redan är frälsta av Wanda Jacksons musik samt de som vill bli det. Det är en läcker utgåva med artistbiografier, fina bilder och detaljer om Wanda Jacksons egna inspelningar. Rekommenderas varmt.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste