JAY McSHANN & PRISCILLA BOWMAN – A Rockin’ Good Way 1955-1959

jay mcshann priscilla BOWMANJAY McSHANN & PRISCILLA BOWMAN
A Rockin’ Good Way 1955-1959
Jasmine JASMCD 3121 (53 min)

Jag såg Jay McShann på Montreux-festivalen 1974. Mest cocktailspel och långt ifrån Muddy och Wells/Guy som var där samma år. Hur som helst, det här är en platta som samlar McShanns VeeJay singlar, fyra till antalet, tillsammans med Priscilla Bowman, inspelade 1955. Musiken känns väldigt daterad. Bowman är dock en utmärkt sångerska, om än hennes låga toner låter lite onaturliga. ”Hands off” är förlagan till alla ”Keep your hand off her, don’t you hear what I say”-varianter som 60-talets folksångare hade på repertoaren. ”I’ve got news for you” skumpar skönt, ”My darkest night” har fin gitarr av Eugene Gridden, men sammantaget gör denna session inga större avtryck. ”Tortured” är tidigare outgiven, vilket var rätt beslut.

På följande fyra låtar är det Al Smiths orkester som backar, inspelade för Falcon/Abner 1957. Här hanteras gitarren av studioräven Lefty Bates. Lutar mer åt 50-tals rock än blues. Från året efter kommer ytterligare en singel på Abner, återigen med Smiths band. ”A rockin’ good way”, skriven av Brook Benton, har vokalgruppen The Spaniels som extra tillskott. Låten skulle bli en jättehit två år senare med Benton själv. Två låtar till från samma session är tidigare outgivna.

Avslutande session från 1959 innehåller även den två utgivna och två outgivna. Denna gång är det Riley Hamptons band som backar. Banjo ingår, och på ett spår finns pålagda stråkar. Lite tjo och tjim-karaktär här, låter som desperata försök att pröva det mesta i jakten på en hit.

Några bra låtar, typ sådana man gillar när de dyker upp på en antologi. En hel CD blir dock lite för mycket av det goda, så här har vi faktiskt en hyllvärmare, tyvärr.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste