WILLIAM BELL – Never Like This Before – The Complete `Blue´ Stax Singles 1961-1968

williambellnever.jpeg

 

WILLIAM BELL
Never Like This Before – The Complete `Blue´ Stax Singles 1961-1968
Kent Soul CDTOP 510 (76 min)

Åren 1961-1975 släppte Bell 26 singlar på Stax. Här hör vi i kronologisk ordning de 14 han gjorde fram till 1968. En volym med de resterande fram till Stax konkurs 1975 kommer på en nummer 2.

Tillsammans med Rufus Thomas var Bell den artist som fanns med från start till slut på Stax.Thomas var dessutom den som upptäckte Bell i mitten på 1950-talet under en talangshow. Det var också Thomas grupp Bearcats som kompade Del-Rios, den grupp Bell var medlem i, på deras skivdebut 1956 på Meteor Records.

Bells första singel på Stax, ”You don´t miss your water/Formula of love”, släpptes 1961. Det var då Stax sextonde singelsläpp. Kompbandet i studion på East McLemore Avenue bestod av Marvell Thomas på piano, Booker T Jones på orgel, Howard Grimes på trummor och de två blåsarna Floyd Newman och Gilbert Capble. Ingen gitarrist och ingen basist. Jim Stewart producerade och Chips Moman var tekniker. Idag är ”You don´t miss your water” försedd med soulklassikerstämpel, men någon större hit var den aldrig. Som högst låg den på plats 95 på Billboardlistan. Det anmärkningsvärda var att den sålde bra då den upptäcktes efter hand och kontinuerligt sålde så pass mycket att den låg och skvalpade runt ”hot hundred” i nära ett år. Stax väntade därför med att släppa uppföljaren ”Any other way/Please help med I´mfalling” i 9 månader.

Samlingen innehåller A- och B-sidorna på singlarna, sammanlagt 28 jämnstarka låtar. Några av de mer välkända alsterna är ”Never like this before”, ”Everybody loves a winner”, ”Marching off to war”, ”Everyday will be lika a holiday”, ”Eloise” och hyllningen till Otis Redding ”A tribute to a king”.

En bra samling som visar på Bells styrka både som sångare och låtskrivare. Det senare antingen solo eller oftast ihop med Booker T Jones eller Steve Cropper. Jag ser fram mot volym 2.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste