Diverse artister – The Chicago Super Blues Revisited

Super Blues RevisitedMuddy Waters/Howling Wolf/Little Walter
The Chicago Super Blues Revisited
Jasmine Records JASMCD 3086,
70 min

Titeln på denna utgåva kan förleda en att tro att detta är en återutgivning av plattorna Super Blues och Super Super Blues Band som Chess gav ut 1967. Så är dock inte fallet. Jasmine Records har bara använt sig av namnet.

Jasmine Records har tidigare återutgett Chessinglar med Muddy, Wolf och Little Walter på plattorna Muddy Waters Natural Born Lover – The Singles As & Bs 1953-1960, The Wolf Is At Your Door-The Singles As & Bs 1951-1960 samt Little Walter – The Singles As & Bs 1952-1960.

Vad vi har här är helt enkelt fortsättningen på dessa plattor. När det gäller Muddy så var hans tid ute som artist på 45-varvare, han kom istället att spela in en del LP-skivor för i första hand en vit publik (innan han kom tillbaka med dunder och brak på 1970-talet). Ett par singlar gjorde han dock 1961-1962 och dessa fem utgivna spår finns med. Kul att ha, men inte några av hans största stunder. En rolig utgåva som är medtagen är inspelningar gjorda 1962 på skivbolaget Age med Earl Hooker och som Chess köpte in och lät dubba på Muddys sång. Vi som i vår ungdom lyssnade på Jeff Beck och Led Zeppelin fick höra deras versioner av You Shook Me och You Need Love (i Zeppelins version: Whole Lotta Love) och fann att originalen var utgivna på en EP-skiva på brittiska Pye. Det var guld värt att lägga vantarna på den. Nu finns låtarna här, väl värda att lyssna till.

Howling Wolf hade vid denna tid fortfarande ett par år framför sig med stora blueshits. Down In The Bottom, The Red Rooster, Going Down Slow, Do The Do och I Ain´t Superstitous samt ett par till finns med här. Som vanligt utsökt kraftfull sång och ett sagolikt gitarrspel från Hubert Sumlin samt naturligtvis ett komp som sitter som ett spett. Har du inte Wolfs låtar sedan tidigare så är detta ett givet köp.

Little Walters bästa dagar var förbi. Alkohol, droger och ett alltför våldsamt leverne hade satt sina spår. Det gavs ut några få singlar med honom efter 1960. Vi får här tre inspelningar gjorda 1960 och utgivna året efter som klart håller måttet. Plus tre suveräna låtar från 1953/54 som oförklarligt nog inte gavs ut förrän 1962, då låtarna kändes föråldrade, tidlösa som de ändock är.

Antingen har du samlat på Muddy/Wolf/Walter ett tag och har allt och då är detta en ointressant utgåva, eller så är dessa herrar en helt ny bekantskap för dig och då ska du börja någon annanstans, till exempel med de ovan nämnda skivorna. Men har du det mesta redan men inte just dessa låtar så ska du naturligtvis inte tveka. Det är bra och tidlös musik.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste