DIVERSE ARTISTER – Fame Northern Soul

fame southern soulDIVERSE ARTISTER
Fame Northern Soul
Kent CDKEND 475
(63 min)

Famestudion i Muscle Shoals, Alabama, är mest känd för den southern soul som spelats in i där. Det fastnade dock musik av alla stilar på studiotaperna. På den här samlingen ryms 24 låtar inspelade från mitten på 1960-talet till mitten på 1970-talet, sex av dem tidigare outgivna.

Det är soul av det lite mer poppiga och tydligt dansanta slaget. Ungefär en tredjedel av låtarna hade tidigare spelats in i Fame av artister i southern soul-traditionen, men inte blivit de framgångar som förväntats. Rick Hall lät sina studiomusiker göra nya bakgrunder till låtarna och andra artister fick stega fram till mikrofonen. Några kom att bli hyfsade kommersiella framgångar, men de största framgångarna skördades som favoriter på Northern Soul-dansgolven i städer i norra England.

Flera välkända soulartister hörs och gör bra ifrån sig; Arthur Conley, Spencer Wiggins, George Jackson, Jimmy Hughes, Candi Staton, Clarence Carter, Otis Clay och James Govan. Den största behållningen för mig är dock de två låtarna med June Conquest respektive Linda Carr.

June spelade in Dan Penns och Donnie Fritts suveräna midtempoballad ”Almost persuaded” 1964. Låten floppade och det blev inga mer inspelningar i Fame för June. I mitten på 1980-talet kom Junes version av låten att bli en av de mest populära på Northern Soul-klubbarna i norra England.

Linda Carrs ”Everytime” måste vara en av de mest lyckade låtarna i Motownstil, á la Marvelettes, Supremes och Martha Reeves & the Vandellas, som inte är Motown. Uptempo och skräddarsydd för dansgolvet. Lindas sång är heller inte annat än utsökt.

Det här är en stark samling. Att Rick Hall funnits vid spakarna har också garanterat att det är Northern Soul där gospelrötterna fortfarande får lysa igenom.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste