DIVERSE ARTISTER – Mambo Americano 63 MamboTastic Tracks From The American Dance Craze!

mamboDIVERSE ARTISTER
Mambo Americano 63 Mambo -Tastic Tracks From The American Dance Craze!
Jasmine JASCD 847
(76+78 min)

Mambo är en dansmusik som har sitt ursprung i Cuba, hämtat från den inhemska dansformen som kallas danzon. Den introducerades i USA, främst av kubanske pianisten och arrangören Perez Prado, med sin populäre sångare Beny Moré. Duon kom att kallas för Mambo Kings. Mambomusiken fick en snabbt växande popularitet i USA, framför allt på östkusten. Prados mambo var starkt influerad av amerikansk jazzmusik och han arrangerade dansmusiken i ett storbandsformat. Betydande kubanska artister var Tito Puente, Machito och Orestes Lopez. Musiken influerade även jazzmusiker som Dizzy Gillespie och Charlie Parker.

Denna dubbel CD ger en bild av hur mambomusiken påverkade jazz, R & B, blues och doo wopscenen i USA. Musiken var som mest betydande under femtiotalet och fick sin kulmen under åren 1954-55. Skivbolagen såg här sin chans att tälja guld med smörkniv.

Det är en brokig samling artister som presenteras här. En del har skickligt inlemmat mambon i sin musik och en del har det inte. Fina exempel på det är Wynonie Harris med ”Good mambo tonight” och ”All she wants to do is mambo”. Rosco Gordon tycker jag lyckas väl i sin ”Rosco´s mambo”. Likaså Ivory Joe Hunter i sin ” I got to learn to mambo” En höjdpunkt ur samlingen är Ruth Browns ”Mambo baby” som är ett lyckat gifte mellan R & B och mambo. John Lee Hooker lyckas mindre väl med sin ”Mambo chillun” som inte är hans stoltaste ögonblick. Även om resultatet är skiftande, så tycker jag att det här är en värdefull dokumentation.

Den som vill förkovra sig ytterligare om mambomusiken, rekommenderar jag, ivrigt, att läsa Oscar Hijuelos mustiga roman ” Mambo Kings spelar och sjunger om kärlek” från 1990.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste