BLANDADE ARTISTER – Where Soul Begins…

{CAPTION}

BLANDADE ARTISTER
Where Soul Begins…Kent/Modern – For Dancers Forty
Kent Soul CDKEND 514 (63 min)

En samling som firar 40-årssläppet av succésamlingen ”For Dancers Only”, utgiven 1983. Då en LP med 15 låtar inom soul och rhythm´n´blues från bolagen Kent och Modern, sammanställd av Ady Croasdell. Ady var vid den tiden skivsamlare och discjockey på olika Northern Soul-klubbar.

Nu 2023 ett jubileumsalbum ”For Dancers Forty” med 24 spår som precis som föregångaren innehåller låtar från Kent/Modern och sammanställd av Ady. Mary Love fanns med på den samlingen, precis som då inleder hon, nu med utmärkt uptemposoul i egna ”Satisfied feeling”. Hon är inte den enda artisten från förra plattan som är med; ZZ Hill, Ike & Tina Turner och Lowell Fulsom fanns också med för 40 år sedan.

Som titeln anger är inriktningen dansant. Northern Soul-scenen hade precis när den förra samlingen släpptes börjat öppna upp för mer tyngre rhythm´n´blues-färgad soul, från att ha varit inriktad på mer ”lättsmält” och poppigt i stil med Motown (gärna B-sidor därifrån). Inriktningen med rhythm´n´blues-färgad soul fortsätter här och vi hittar artister som Arthur Adams, T-Bone Walker, BB King och Johnny Adams. Snart 80-årige Arthur Adams nya album recenserade vi i förra numret, 216, här hörs han i soulfunkiga ”Gonna put in your mind”, inspelad 1966. BB Kings alster ”I´ve got papers on you baby” är från 1959 och plockat från LPn ”BB King Walls”. Texten är en av de mer mansgrisiga jag hört och låten skulle nog inte ges ut idag.

Några av låtarna lånar friskt från kända soulhits. ”No more tears” med The Sweethearts, skriven av Maxwell Davis, är nära en fullskalig kombination av Supremes ”Back in my arms again” och ”Come see about me”. Little Joe Blue har lyssnat in sig en hel del på Lowell Fulsons ”Tramp”. Trots detta, en samling med en hel del bra soullåtar.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste