Diverse Artister – Hard To Explain – More Shattered Dreams

DIVERSE ARTISTER
Hard To ExplainHard To Explain – More Shattered Dreams
Ace CDTOP2 1421
(74min + 73 min) 2-CD

Slutet av sextio- och hela sjuttiotalet var en svår tid för bluesen. Bluesen som tidigare varit de svarta amerikanernas populärmusik var nu plötsligt utkonkurrerad av soul, funk och disco, och många bluesartister som tidigare varit populära hos den svarta befolkningen stod mer eller mindre utan jobb. För att överleva som artister i denna musikaliska brytningstid anpassade sig bluesskivbolagen och dess artister till de nya vindar som blåste. Detta var inget nytt egentligen; bluesen har i alla tider förändrats och tagit in influenser från andra musikstilar: från jazz , soul, rockmusik och till och med till dagens hiphop.

Hard To Explain – More Shattered Dreams är en uppföljningplatta till den tidigare utgivna Shattered Dreams. Liksom den består Hard To Explain i huvudsak av blueslåtar som påverkats av funkmusik. Detta gäller även de covers av äldre blueslåtar som finns med på plattan; exempelvis gör Larry Davis en alldeles utmärkt funkig version av BB Kings You Upset Me Baby. Det finns gott om andra godbitar också. Finis Tasby har två fina bidrag med i form av Walk On och Find Something Else To Do. En annan höjdare är Ray Agees It’s Hard To Explain, som musikaliskt helt bygger på The Thrill Is Gone. Albert King med Cold Sweat ska naturligtvis inte heller glömmas…

Hard To Explain är en riktig höjdarplatta som på ett utmärkt sätt visar hur bluesmusiken försökte förnya sig under en period när den svarta befolkningen i USA vände ryggen åt den.

Kjell Wikström

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste