WILSON PICKETT – Wilson Pickett Sings Bobby Womack

wilsonpickettWILSON PICKETT
Wilson Pickett Sings Bobby Womack
Ace Records CDTOP 467
(57 min)

Redan 1984 fick Cliff White idén till att göra en samlingsskiva med de Bobby Womack-låtar som Wilson Pickett spelade in i slutet av 60-talet, men han fick inte loss rättigheterna. Bob Fisher försökte sedan förgäves i sin tur under de kommande 30 åren att få ut skivan. Men till slut lyckades han och Cliff White få Ace att nappa och nu 2017 finns skivan ute i handeln.

Vad är det då som White och Fisher kämpade så länge för? Allt material kom ursprungligen ut på någon av de sex skivor som Wilson Pickett spelade in mellan 1966 och 1969, så det är inga nya inspelningar som ser dagens ljus. Men vilket material det är! I dessa tider där minsta lilla obskyra soullåt som någonsin spelats in prånglas ut är det lätt att glömma vilken kvalité som de stora bolagen höll. Sångare, komp, studios och inte minst låtarna var ofta fantastiskt bra. En av de allra bästa från den tiden är Wilson Pickett, en artist som nästan har hamnat i skuggan av sina egna storsäljare. Bara av den orsaken är den här samlingen värd att införskaffas. Fokuset flyttas från de största hittarna och ger en bredare bild av Pickett. Men skivan är också intressant då det visar på Bobby Womack som låtskrivare innan han fick igång sin egen solokarriär. Det medföljande texthäftet ger i vanlig Ace-ordning en alldeles utmärkt introduktion till musiken på skivan.

Att gå in på enskilda låtar är svårt, allt håller hög kvalité. Men inledande stompiga ”I found a true love” och efterföljande balladen ”I´m sorry about that” är lysande hårdsjungen sextiotalssoul och släpiga ”Something within me” är en skön Jimmy Reed-blues.

Skivan avslutas med två eleganta låtar från 1967 framförda av Bobby Womack. Något som pekar mot vad som skulle komma – en Pickett som aldrig igen skulle uppnå höjderna från sextiotalet och Bobby Womack som skulle komma att ta soulen i in 80-talets R&B.

Tommy Jansson

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste