THE BLACK KEYS – Delta Kream

{CAPTION}

THE BLACK KEYS
Delta Kream
Nonesuch Records

I engelska musiktidningen Mojo nr 332 (juli 2021) har Black Keys, dvs Dan Auerbach och Patrick Carney, valt ut 15 låtar med Hill Country Blues till den gratis-CD som medföljer tidningen. Tretton med favoriter som RL Burnside, Jessie Mae Hemphill, Junior Kimbrough, Jimmy ”Duck” Holmes och Paul ”Wine” Jones för att nämna några. Dessutom två framförda av dem själva, en från 2002 och en från färska ”Delta Kream”. Det är en kanonsamling de satt samman. Dessutom finns det en artikel om duons bluesrötter inne i tidningen.

Dan Auerbach har de senaste åren, på egna bolaget Easy Eye Sound, gjort sig ett namn som producent för bland andra Yola, Jimmy ”Duck” Holmes och Robert Finley. Tre av de senaste årens allra bästa släpp inom rotmusiken. Jag kan även rekommendera hans solodebut, ”Keep It Hid”, från 2009. En platta som lagrats väl med åren.

På färska ”Delta Kream” hyllas bluesrötterna med tonvikt på rå och primitiv Hill Country Blues. De gör sina versioner av låtar från några av artisterna som hörs på Mojo-samlingen (med koncentration på Burnside och Kimbrough) samt några ”utsocknes”. Det görs med känsla och rätt attityd. Att det vokala är ljusare och med slätare sandpapper i stämbanden än originalartisterna hämmar inte helheten. De gästas av bland andra Burnsides ”adoptivson” Kenny Brown som lyfter helheten genom att låta oss höra hur en slide ska hanteras.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste