Steve Freund and Gloria Hardiman – Set Me Free

Steve Freund Gloria HardimanSTEVE FREUND – GLORIA HARDIMAN
Set Me Free
Delmark DE 837
55 min

Steve Freund flyttade från New York till Chicago i slutet av 1970-talet för att komma närmare bluesen. Det var en tid när bluesen fortfarande spelades överallt i Chicago och Freund kom snabbt in i blueskretsarna som gällde. 1983 gick han in i studion med sångerskan Gloria Hardiman och ett band med bland andra Freunds mentor Sunnyland Slim och basikonen Bob Stroger. Det de spelade in under två sessioner gavs ut 19843/84 på Razor Records och det är den skivan plus bonuslåtar som nu kommit ut på Delmark. Både Freund och Hardiman är fortfarande aktiva på bluesscenen, även om det är Freund som gjort störst succé då han med sin gitarr spelat på över trettio skivor hittills.

Skivan är en blandning av r&b och soul i Bobby Blands och Guitar Slims anda. Den enda mer traditionella Chicagobluesen är en blå tagning av Jimmy Rogers That´s All Right. De öppnar med en skönt svängande You Got Me (Where You Want Me) där det mesta sitter bra från Steve Freunds fylliga gitarrsolo till riffande saxar och kraftfull vokal från Gloria Hardiman. Ett mönster som går igen på alla r&b-låtarna. Det låter helt enkelt bra utan att sticka ut speciellt mycket. Genren har gjorts bättre både före och efter, men 1983 när Freund var i studion var den musiken precis återupptäckt, tänk Hollywood Fats och varför inte tidiga Fabulous Thunderbirds, vilket gör att den känns fräsch. Även ljudet på skivan är bra. Ingen åttiotalsproduktion utan det är ett rent och luftigt sound.

Soulen får sitt när Gloria Hardiman står för Aretha Franklininspirerad frasering i Let Me Down Easy och framförallt i Dr Feelgood. Den senare tar Gloria och bandet ned till en rå blues med ett blått piano och tufft gitarrspel. Båda låtarna är alldeles utmärkta.

På cd:ns extramaterial får skivans andra pianist Ken Sadyak tillfälle att briljera, framförallt i den avslutande boogie woogien Swanee River Boogie.

En trevlig om än inte fantastisk skiva som väl är värd den här återutgivningen.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste