SCOTTY McKAY – Rocks

scotty mckay

SCOTTY McKAY
Rocks
Bear Family BCD 17519 (72 min)

Scotty McKay började sin musikaliska bana 1957 som sjuttonåring. Han blev då pianist i Gene Vincents kompband Blue Caps, för att sedan växla över till gitarr i bandet. Vid den tiden med sitt riktiga namn, Max Lipscomb. Artistnamnet tillkom vid skivdebuten på Parkway Records 1959. Då släpptes rock´n´roll-låtarna ”Rollin´ dynamite” på A-sidan och ”Evenin´ time” på B-sidan, den sistnämnda skriven av Scotty med sitt dopnamn angivet.

Plattan består av 32 låtar, de allra flesta ren rock´n´roll eller rockabillyinfluerade. Det görs en hel del coverversioner av låtar från exempelvis Hank Williams, Chuck Berry, Tiny Bradshaw, Elvis Presley och Buddy Holly, för att nämna några. Några alster har också skrivits av Scotty. Sju låtar är släppta som gruppen Tommy & The Tom Toms. Ursprungligen var det soloinspelningar med Scotty, då bandet kompade honom.

Scotty McKay fick aldrig någon nationell hit. Under en period på Ace Records, då sju singlar gavs ut, sålde han bra i New Orleans med omnejd. Något stort namn blev han dock aldrig, utan han fick under hela sin karriär finna sig i att turnera som öppnare för större akter, till exempel Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Freddy Fender och Andy Williams (!!). I början på 1970-talet lämnade han musiken och öppnade en kyrka i McKinney i Texas. Där verkade han som predikant till sin död, knall och fall, i en hjärtinfarkt 1991.

Det är en imponerande sammanställning som Bear Family gjort. Hans historia presenteras läsvärt i den 24-sidiga bookleten författad av Bill Dahl. Som platta är det en kul lyssning. Inget är nytt eller revolutionerande, låtar och stil känns igen, men det är driv och attack i framförandet. Det räcker en bit.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste