Ry Cooder – Vigilante Man

ry cooderRy Cooder
Vigilante Man
Sandoz SNZCD 2005
(64, 58, 44, 59, 62, 44 min)

På senare tid har det kommit en uppsjö med skivor som har sitt ursprung i amerikanska radioinspelningar. Artister som John Hiatt, Jackson Browne, Tom Petty med flera har begåvats med sådana utgåvor. De finns både på vinyl och CD. I det senare fallet börjar man sammanställa dessa i nya versioner, 3-CDn och t.o.m som en 6-CD box, som här i Ry Cooders fall.

CD 1 består av en samling rötter, originalen bakom några av Cooders versioner. Artister allt från Woody Guthrie till Blind Blake och Charley Patton finns representerade. Övriga CDn består av radioinspelningar från 1972, 1974 (tre stycken) samt 1989, där Cooders del i New Orleans Artists Against Hunger presenteras. Aaron Neville medverkar på sång tillsammans med Cooder. Gemensamt för det mesta på denna box är ett ganska mediokert ljud, skrällig gitarr och förstärkarbrum.

Avslutande spelningen från 1995 är dock den intressantaste ur bluessynpunkt. Den sommaren samlades ett antal artister på The House Of Blues i West Hollywood för att hylla John Lee Hooker. Bland dessa fanns förutom Hookers dotter Zakiya även Lazy Lester, Charlie Musselwhite, Taj Mahal och John Hammond. Husbandet bestod av Ry Cooder & the Duke Robillard Band. Crawling King Snake, One Bourbon, One Scotch, One Beer och Boom Boom verkar ha avslutat konserten. Medelmåttiga versioner från en trött Hooker, men för den som inte inhandlat CDn The House Of Blues som kommer från WLUP-FMs sändning av konserten finns alltså nu ytterligare en möjlighet.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste