NAHAWA DOUMBIA – La Grande Cantatrice Malienne Vol 3

nahawa doumbia

La Grande Cantatrice Malienne Vol 3
Awesome Tapes From Africa ATFA 001 (30 min)

Denna platta spelades in 1982 i Abidjan, den största staden i Elfenbenskusten. Det är också den första utgåvan på amerikanska återutgivningsbolaget Awesome Tapes From Africa.

Det är en ung Nahawa Doumbia som hörs i fyra låtar. På konvolutet står angivet att hon kompas av N´Gou Bakayoko på gitarr och Moussa Traoré på kamale (en slags harpluta). Fler kompmusiker finns dock sannolikt med, då flertalet rytminstrument hörs och jag tycker mig till och med skönja en bas i ett spår. Bakayoko fanns på scenen även på Fasching den 13 februari 2020.

Redan i dessa unga år hade Nahawa en imponerande stark röst fylld av energi och auktoritet, dock betydligt ljusare än vad som hördes på Fasching. Det är fyra långa låtar med ett komp som monotont rullar samma musikaliska fraser om och om igen. Hela tiden med ett imponerande rytmiskt grundsväng, det upplevs aldrig som enformigt. Visst går det att dra vissa paralleller till Mississippis Hill Country-bluesens upprepande struktur, men någon med en vokal i Nahawas klass har jag inte upplevt i den genren. En riktigt njutbar platta.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste