KJELL GUSTAVSSON RHYTHM’n’BLUES ORCHESTRA featuring PETER CARLSSON – Fifty/Fifty

kjell gustavssonKJELL GUSTAVSSON RHYTHM’n’BLUES ORCHESTRA
featuring PETER CARLSSON
Fifty/Fifty
KG Music
(48 min)

Jag såg denna konstellation på Kvarnsveden Folkets Hus i Borlänge våren 2018 och rapporterade om densamma i Jefferson 196. Det är ungefärligen den konsertens repertoar som återfinns på denna CD.

Inledande ”All I wanna do” rivstartar plattan, där R’n’B-orkesterns sångare Mikael Westman driver på med utmärkta fill-ins av Anders Larsson på piano. Kjell Gustavssons musik hämtar mycket inspiration från down south, typ Louisiana och New Orleans. På ”Cajun queen” alternerar Larsson lämpligt även på dragspel, för att på ”Accordion thing” briljera på instrumentet. På ”A man to trust” bidrar Pelle Lindh med utmärkt gitarr.

De som kommer ihåg Peter Carlsson och hans blå grodor vet också att Kjell Gustavsson trummade i en senare version av det bandet. Detta samarbete märks verkligen och det är ett gediget hantverk som plockas fram på de gemensamma spåren, fem till antalet. Willie Dixon står för musiken till ”Bergstrollet”, medan Gustav Fröding står för texten. Dixons ”You can’t judge a book” växlar över till en Orleans-version av ”Careless love”. ”Mystiska mannen” handlar om en vad vi i Dalarna kallar tove, en knäppstare tillhörande Livets Ord som Peter fronterades med på Leksands kafé för många år sedan. Carlssonsk text till musik av Frank Zappa, personligen okejad av den senare.

Genomgående glänser det fina blåset som ingår i the Rhythm & Blues Orchestra, där Bosse Gustavsson på tenorsax är en klippa. En CD möjlig att se live eftersom denna konstellation turnerar, om än sparsamt, för tillfället.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste