Junior Wells – Southside Blues Jam

junior wellsJUNIOR WELLS
Southside Blues Jam
Delmark DE 628
(73 min)

Det här var en händelserik och omvälvande tid för Guy/Wells. Bara ett par veckor före Southside Blues Jam spelades in hade de tillsammans med pianisten Junior Mance gjort akustiska Buddy And The Juniors. Efter Southside gav de sig ut på turne med Rolling Stones för att på hösten 1970 spela in Play The Blues på Eric Claptons initiativ i Memphis Criteria Studios. 1970 blev ett avgörande år för Junior Wells och Buddy Guy, året då spelningarna i Chicago blev allt färre och de stora scenerna blev allt fler.

Southside Blues Jam kom 1970 som uppföljare till 1965-års Hoodoo Man Blues och var en betydligt lösare affär med längre låtar och massor av liveatmosfär. Fina inpass av Buddy Guy och Otis Spann ger musiken en väldigt intim känsla. Wells och hans band får göra vad de vill i studion. Mycket av texterna improviseras fram som på I Could Have Had Religion och Blues For Mayor Daley. I den senare beskriver Wells sin debut i Chicago för att sedan försöka förmedla bluesens innersta väsen till Chicagos borgmästare Daley. På Trouble Don’t Last delas det vokala med Buddy Guy.

Originalets ursprungliga åtta låtar kompletteras med över 30 minuters tidigare outgivet material. Little Walters It´s Too Late Brother är en skumpig shuffle med en fint munspel av Wells som triggar Spanns mullrande vänsterhand. Wells passar också på att smacka och morra som den värsta marskatt i miken. Love My Baby, Rock Me och Got To Play The Blues är överblivna låtar som i princip kunde platsat på originalet. På de flesta av bonusspåren ersätter Louis Myers gitarr Buddy Guys. Men det är den alternativa tagningen av I Could Have Had Religion som verkligen sammanfattar essensen i denna platta. Så småningom övergår ordinarie text till personliga fraser om familjen och Wells tre söner. Jag finner denna låt som mycket av ett likhetstecken med skivans grundläggande idé, att presentera en artist med sitt ordinarie band och förmedla atmosfären av en spelning live. Det lyckas Southside Blues Jam alldeles ypperligt med.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste