DIVERSE ARTISTER – SPOTLIGHT ON LEIBER AND STOLLER – The R&B Recordings – Flip Our Wigs

{CAPTION}

DIVERSE ARTISTER
SPOTLIGHT ON LEIBER AND STOLLER – The R&B Recordings – Flip Our Wigs
Koko Mojo KMCD 157 (78 min)

Radarparet Leiber och Stoller skrev några av vår tids klassiker. Måhända att dagens unga inte hör storheten i deras kompositioner, men för oss med några enstaka gråa hår så klickar det omedelbart till i huvudet när låtar som ”Stand by me”, ”Kansas City”, Hound dog”, ”Lucky lips” eller ”Jailhouse rock” spelas. På denna CD får vi 30 stycken av deras produktioner, vilket innebär att om det inte är låtar skrivna av dem, finns kopplingen att musiken kom på bolag som de var involverade i.
I stort sett är det 30 artister som presenteras, några dock med två spår, till exempel The Drifters med ”Drip drop” och ”Fools fall in love”. Young Jesse Belvin har ”I smell a rat” och ”Here comes Henry”, men i övrigt är det enstaka spår från artister som Wynonie Harris, The Sly Fox, Little Esther, Robert Byrd med flera. Kända och okända namn. Och massor av små finurligheter. På LaVern Bakers ”Saved” är det en ung Phil Spector som hanterar gitarren och på några låtar spelar Mike Stoller själv piano. Här och där kommer krispiga pianodrillar, honkiga saxbröl och överstyrda gitarrackord.
Men… Det här är pop. Pratar man blues är det råttor och kackerlackor i köket, det är lömska kvinnor med rakknivar, whiskyn tär på en ångestsliten själ och regnet kommer i sådana mängder att allting flödar över. Men hos Leiber och Stoller är det alltid lite kul. Regnet säger drip drop, Bobby Byrd är fullt upptagen med ”Bippin’ an’ boppin’” (många ben där) och Little Esthers ”Hollerin’ and screamin’” är ganska långt från Charley Pattons utvrålningar av sin blues. Som sagt, det här är pop. Producerat för att sälja, vilket även skivorna med Patton var, men ändå, och i alla fall…
Mest överraskande är Ray Agee, som brukar deklarera att folket på kyrkogården har det bättre än honom, här är han piggare med ”Wobble-loo”. Young Jessie är mer polerad än för bröderna Bihari. Men Big Boy Groves ”I gotta a new car” stjäl hela plattan. Vilken låt! Han lånar pengar till sin nya bil, som faller ihop efter en vecka, och undra på det. Amerikanska bilar ligger ju där nere tillsammans med ryska och brittiska i nybilsgarantin (= runt kvarteret). Damita Jo avslutar CDn med ”I’ll be there”, en omskriven ”Stand by me”. Kul och bra, men med dagens öron känns nog CDn som helhet mer kul än bra.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste