Joe Medwick – The Many Labels Of Joe Medick

Joe MedwickJOE MEDWICK
THE MANY LABELS OF JOE MEDWICK
Spoonful 1003
(65 min)

En samling med singlar från en av soulens och rhythm´n´bluesens mer mytomspunna figurer. I hemstaden Houston och i samlarkretsar har han med åren vuxit till en verklig underground hero.

Albumtiteln anspelar på antalet bolag som givit ut hans singlar. Plattan innehåller 23 låtar utgivna på 14 olika skivbolag. Förutom Monument, Pye och Duke rör det sig uteslutande om småbolag med så gott som obefintligt distribution, de flesta med Houston som hemvist. Hans skivor nådde sällan utanför Houston och Texas.

Under sin karriär använde sig Medwick av ett flertal olika alias. På den här plattan rör det sig dock om utgivningar där namnet varit Joe Medwick (förutom ett spår där han kallar sig TV & The Tribesmen). Han var en produktiv låtskrivare och spottade under 1960-talet och en bit in på 1970-talet ur sig mängder av låtar. De flesta av dessa sålde han till Duke/Peacocks Don Robey som gav ut dem med pseudonymen Deadrick Malone som kompositör. Majoriteten spelades in av Bobby Bland och Junior Parker. Han sålde även låtar till Huey P Meaux, som gav ut dem med sitt namn som kompositör.

I stället för framtida royalties valde Medwick alltså snabba cash. Finansiering av ett ganska vilt partyliv i Houstons innekretsar kan ha varit en bidragande orsak. Ett svårt alkoholberoende gjorde att Medwick var inaktiv från slutet av 1970-talet till början av 1980-talet. En plats i zenit fick han 1988 då han var vokalist på en platta av Grady Gaines & The Upsetters utgiven på Black Top. En kort tid därefter avled han av levercancer.

Alla låtar på denna samling var inte avsedda för utgivning från början, en del är demos. Det märks inte minst på att det är ganska sparsam instrumentering på vissa spår. Man önskar sig ett blåsriff eller en Hammond ibland. Ljudkvaliteten är inte heller hundra procent rakt igenom. Medwick visar sig dock ha en bra röst och flera bra låtar gör att det stundtals är riktigt bra.

Plattan fyller väl sin roll som artistdokument. Musikaliskt visar den på en artist med potential att ha blivit bra mycket större än vad som blev fallet.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste