Hurray For The Riff Raff – Small Town Heroes

Hurray For The Riff RaffHURRAY FOR THE RIFF RAFF
Small Town Heroes
ATO Records ATO0212CD
(44 min)

Unga musikkollektivet Hurray For The Riff Raff med puertorikanska sångerskan Alynda Lee Segarra i spetsen måste vara något av det mest intressanta som kommit fram på senare tid. Med en attityd som inte luktar image, utan äkthet. Rotat i folk, blues, alternativcountry eller countrypunk tar man pulsen på samtiden (någon har kanske stött på dem i utmärkta tv-serien Treme om New Orleans efter Katrina).

Det här barfotagänget slog igenom på queerfestivaler i södern och historien om dem skulle behöva mycket mera spaltutrymme än en skivrecension ger. En viktig bandmedlem är transsexuella Yosi Perlstein som behärskar fiol på ett underbart sätt men även spelar trummor, sparsmakat men med det rätta second line-beatet. Alynda Lee Segarra för tankarna till den unge Dylan när det gäller genialiskt låtskrivande, bara det att den romantiska bakgrund Dylan diktade upp åt sig verkar ha varit en realitet för Segarra.

En sång som fått viss spridning är The Body Electric, som framsprungit ur händelsen med den indiska flicka som brutalt våldtogs på en buss i Indien för något år sedan, samtidigt som titeln är hämtad från Walt Whitmans 1800-tals poem. Den här plattan är blues på många plan. I avslutande vackra Forever Is Just A Day har Alynda Lee Segarra skrivit in sig bland de riktigt stora låtskrivarna. I bakgrunden hörs endast Yosi Perlsteins high & lonesome fiddle med drag av säckpipa. Enkelt och storslaget.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste