HANK COCHRAN – SALLY WAS A GOOD OLD GIRL

hank cochranHANK COCHRAN
SALLY WAS A GOOD OLD GIRL
Bear Family BCD 17568
(79 min)

Hank Cochran inledde sin skivkarriär 1955 på bolaget Ekko i en countryduo ihop med Eddie Cochran, The Cochran Brothers. Bröder var de inte, men hade efternamnet gemensamt. Duon splittrades 1957. Eddie tog steget in i rock´n´roll, fick hits och dog en tragisk, allt för tidig, död. Hank fortsatte med country och rockabilly.

Hank hamnade i Nashville som både framgångsrik kompositör av countryhits, till bland andra Patsy Cline (”She´s got you”), Jeannie Seely (”Don´t touch me”) och Brenda Lee (”I fall to pieces”), men även med en egen framgångsrik solokarriär. Hans första hit kom 1961 med titellåten på denna platta, en låt som senare slog i Sverige med Björn Skifs och svensk text. Även Fats Domino och Trini Lopez fick mindre hits med sina versioner.

Det brukar skämtsamt sägas att Hank Cochrans låtkatalog är lika tjock som New York-delens telekatalog. På denna samling finns 33 av de låtar han spelade in åren 1958-1963. Ingen låt är längre än 2:48. En del är hans egna solosläpp och annat hans versioner av låtar han skrivit till andra artister.
Det är den vite mannens blues vi hör, i allt från fest till total depp och ibland sådär sliskigt sentimentalt. Det är övertygande och bra.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste