GREGG ALLMAN – SOUTHERN BLOOD

Gregg AllmänGREGG ALLMAN
SOUTHERN BLOOD
Rounder 088807200849
(46 min)

Denna platta spelades in då Allman fått beskedet att hans dagar här på jorden var räknade. Att det är en artist som befinner sig nära döden hörs inte på plattan. Hans röst är lika säregen och unik som den alltid varit, både kraft och vekhet i ett vokalt uttryck. Hans hammond och hans gitarr håller också fortfarande hög kvalitet. Kvällen innan han dog fick han lyssna igenom den mix av plattan som kom att bli den slutgiltiga.

Gregg har skrivit en låt av de tio på plattan, inledande ”My only true friend”. Det är en mycket bra och stark låt som griper tag i en. Texten är kort sagt både en minibiografi och ett testamente. Han konstaterar att ”the road” varit hans enda trogna vän genom åren, att floden håller på att rinna till ett slut och att han hoppas att vi kommer jagas av hans musik när han är borta.

Övriga nio låtar, med undantag för bandledaren Scott Sharrads nyskrivna ”Love like Kerosene”, är Greggs versioner av låtar från kända låtskrivare. Alla med ett textmässigt tema av avsked eller att vara ”på väg”. Dylans ”Going, going gone”, Grateful Deads ”Black muddy river”, Willie Dixons ”I love the life I live”, Lowell Georges/Little Feats ”Willin´” och Dan Penn och Spooner Oldhams ”Out of left field” för att nämna några.

Jag är kanske inte rätt person att betygsätta denna platta, då Gregg Allman varit en av mina stora favoriter ända sedan tonåren. Att det är ett rörande musikaliskt avsked som berör är det dock inga tvivel om.
Avslutande mäktiga ”Song for Adam”, av Jackson Browne, med textrader som ”still it seems that he stopped singing in the middle of his song” har Gregg kört live som en hyllning till brorsan Duane. Nu kan det bli fina jam med brorsan Duane, ”over-there”.

 

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste