DOUG SAHM – Texas Radio & The Big Beat

doug sahmDOUG SAHM
Texas Radio & The Big Beat
Floating World FLOATD6376 (62/34 min)

Texas flagga har bara en stjärna, men desto fler är alla musiker som kommer från denna stat. Doug Sahm hör till de främsta.

I den oändliga störtfloden av FM-inspelningar som översvämmar oss kommer här en dubbel-CD inspelad i Austin 1973 respektive Houston 1974. 1973 hade Sahm precis släppt en av höjdpunkterna i karriären, LPn ”Doug Sahm and Band”, där gästartisterna inkluderade Bob Dylan, Dr. John, Flaco Jimenez och David Bromberg.

De tre inledande låtarna visar verkligen vilken bred artist Sahm var. Först ut är bluesen ”Oh pretty woman”, följd av swamppoplåten ”I’m glad for your sake but I’m sorry for mine”. Sedan hämtar han upp fantastiska ”She’s about a mover”, där Augie Myers Vox-orgel stöter och pressar, ett utmärkt exempel på Texas-pop. Originalet spelades in som Sir Douglas Quintet för Huey P. Meaux och blev en hit på Smash Records.

Sahm beundrade T-Bone Walker, ”Stormy monday” och ”Papa ain’t salty” är fina tolkningar av mästaren. Men allt är inte blues, här ryms både pop och country, och naturligtvis den underbara ”(Is anybody going to) San Antone”.

CD två är mer av samma sak, några låtar återkommer, ”Wasted days and wasted nights” är ett undantag. Onödigt kort speltid dock.

Som de flesta FM-inspelningar är ljudet något murkigt. Och i ärlighetens namn måste jag även ge lite kritik för fiolspelet, fingrarna hittar inte alltid rätta läget. Jag hoppas på ytterligare en visit av Augie Myers i Säterdalen denna sommar, det blir det närmaste den store Doug Sahm som det är möjligt att komma idag.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste