DIVERSE ARTISTER – Can I Be A Witness, Stax Southern Groove

DIVERSE ARTISTER
Can I Be A Witness, Stax Southern Groove
KENT SOUL CDKEND 507 (73 min)

Engelska Ace fortsätter att ge ut fina utgåvor med rejäla texthäften och intressant material. Här har de djupdykt i arkiven på Stax och hittat 20 låtar där det mesta sedan tidigare är outgivet. Fokuset är på tidigt 70-tal och låtar med sväng. Little Milton får öppna med Bad Water som har ett mastigt blås- och stråkarrangemang. Men jämfört med nästa spår Eddie Floyds eleganta Can We Talk This Over låter Little Milton baktung. Floyds låt har snygg gitarr, mer eleganta blåsriff och lättare sång. I mitten på 70-talet var Stax på fallrepet, 1975 släppte de R.B. Hudmons How Can I Be A Witness som ska vara en av de sista singlarna som fick någon större distribution. Men Stax gick i konkurs och låten hamnade sedan på Atlantic. En fin soullåt som visar att Stax i alla fall gick i botten med flaggan i topp.

På skivan finns också tre låtar med Ollie Nightingale i olika sättningar. Han har en riktigt fin soulbluesig röst. Han fick sedan en andra karriär i slutet på 90-talet på Ecko där han körde den tidens soulblues.

Förutom de ovan gör även bland andra The Soul Children, The Rance Allen Group och Jean Knight fina insatser. Jeans namne Frederick Knight smäller också till med ett nästan elva minuter långt soulepos, Passing Thru/World Keeps Turning, som hade funkat som ett soundtrack till en blaxploitationfilm.

Överlag som så ofta en bra samling från Ace med musik från vad som verkar vara en outtömlig skattkista från souleran på 60- och 70-talet.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste