DIVERSE ARTISTER – Train Time – 27 Blues Songs About Trains & Train Journeys

{CAPTION}

DIVERSE ARTISTER
Train Time – 27 Blues Songs About Trains & Train Journeys
Jasmine JASMCD3201 (77 min)

Som skivtiteln anger har Jasmine här samlat 27 olika blueslåtar som handlar om tåg man tar till friheten i norr, om elaka tåg som tagit den älskade ifrån en, om tågbiljetter, järnvägsstationer, konduktörer med mera. Blues och tåg hänger ihop som ler och halm, i alla fall förr i tiden när tåg var enda sättet att transportera sig en längre sträcka. Hur många bluesmusiker var inte “hoboes” (dvs luffade runt, inte sällan genom att lifta med tåg)?

Naturligtvis innehåller skivan Muddys “Train fare home”, Jr Parkers ”Mystery train”, Lil´Son Jacksons ”Ticket agent blues”, Lightning Slims ”Mean ole lonesome train”, Snooky Pryors ”Stop that train, conductor”, Broonzys ”South bound train”, Tiny Bradshaws “The train kept a-rollin” och, pust. Ja, 27 st låtar på detta ämne. Något annat har de inte gemensamt än att det är bluesartister av olika schatteringar som sjunger om tåg och järnvägar. Detta gjorde även countryartister, men de finns inte med här. Vad som förvånande nog inte är med är blueslåtarnas blueslåt; Howlin´ Wolfs ”Smokestack lightnin´”. Inte heller Robert Johnsons ”Love in vain” finns med. Men det finns ju material till en hel box med cd-skivor om tåg.

De flesta låtarna finns nog i din samling. Vem gör man en sådan här platta till? Vilken är den tänkta köparen? Bluesälskaren som bygger på sin Märklinbana? Nåväl, har du Max Haymes förnämliga bok om blues och tåg, ”Railroadin´ Some”, så kan du ha skivan som en musikalisk kompanjon till boksidorna. Musiken är överlag bra, men som sagt, vilken funktion fyller en sådan här sammanställning?

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste