DIVERSE ARTISTER – Southern Bred – The Hot Thirty Picks

DIVERSE ARTISTER
Southern Bred – The Hot Thirty Picks
Koko Mojo KMCD 86 (72 min)

Koko Mojo har på kort tid givit ut ett stort antal CD-plattor i serien Southern Bred (ungefär uppväxt i södern) med blues, R&B och annan närbesläktad musik som förekom på radiostationerna och i jukeboxarna i den amerikanska södern i slutet av 1950-talet och under första halvan av 1960-talet, företrädesvis med afro-amerikanska artister. På flera av plattorna har man en övervikt av inspelningar från Trumpet Records.

På The Hot Thirty Picks har man, som titeln antyder, plockat fram 30 låtar från 19 plattor i serien fördelade med cirka en tredjedel var från respektive Mississippi, Texas och Louisiana/New Orleans. Bland artister uppvuxna i Mississippi märks bland andra. Sonny Boy, Wolf, Earl och John Lee Hooker, vilka alla har en lite tyngre approach, medan det svänger lite mer från Texasartisterna som till exempel Floyd Dixon, Amos Milburn och Joe Tex. Låtmaterialet från Louisiana inklusive New Orleans är mer splittrat, vilket är helt följdriktigt då området innehåller många olika musikinfluenser. Exempel på artister är Larry Williams, Paul Gayten, Lloyd Price och Fats Domino.

På det hela taget en bra och varierad samling att sätta på när vi kan börja träffas igen efter pandemin. Men har du redan plattor i serien så får du ett antal dubbletter.

h

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste