DIVERSE ARTISTER – People Get Ready – The Curtis Mayfield Songbook

{CAPTION}

DIVERSE ARTISTER
People Get Ready – The Curtis Mayfield Songbook
Kent Soul CDTOP 506 (80 min)

Det finns en uppsjö av tribute-plattor till Curtis Mayfield. Många inspelade vid ett tillfälle då ett radband av artister spelat in en Mayfield-låt backat av ett och samma studioband. Här är 22 låtar med 22 olika artister samlade som gör Mayfieldlåtar, inspelade åren 1961-2010. Avsikten från början har bara varit att spela in en bra låt. Det är 24 låtar på samlingen men inledande ”Gypsy woman” är med Impressions med Curtis som medlem och dessutom finns han solo i ”Keep on, keeping on”.

En del artister är kända och andra okända. The Miracles, Jerry Butler, Dionne Warwick, The Main Ingredient, Gladys Knight & The Pips, Aretha Franklin och John Legend tillhör de mer kända namnen. The Techniques och The Gaylads som får till bra ska/reggae-versioner är två nya namn för mig, liksom Patti Jo som gör en kraftfull ”Make me believe in you”. Fina insatser också från Jan Bradley, Barbara Mason och En Vogue.

Några låtar har även varit hits med den artist som hörs och några mer spelade än andra. Staple Singers med ”Let´s do it again”, Gene Chandler med ”Rainbow” och Major Lance med ”Um, um, um, um, um,um” blev listklättrare. Isaac Hayes version av ”Need to belong to someone” har fått kultstatus i och med inkluderingen på hans ”Black Moses”.
Det här är ett lyckat koncept. Att Mayfield var en suverän låtskrivare vet vi sedan tidigare, här bevisas det än en gång. Vilken bredd han har, ämnen från kärlekslåtar till vassa politiska inslag, hela tiden med äkthetsstämpel. Det blir inte sämre av att Tony Rounce, med några undantag, plockat ut bra versioner av de olika låtarna.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste