DIVERSE ARTISTER – My Own Boogie / Give Me One More Shot!

southern bredSOUTHERN BRED Vol 1 och 2
My Own Boogie
Koko Mojo KMCD 34 (76 min)

Give Me One More Shot!
Koko Mojo KMCD 35 (75 min)

Koko Mojo (discjockeyn mm Mark Armstrong) har under ett par år försett oss med helt lysande samlingar med olika temata inom blues/r&b. Denna gång är temat artister med ursprung i Mississippi. Planen är att det ska bli fem plattor i denna serie varav dessa är de två första. Skivorna innehåller vardera 28 låtar och ljudåtergivningen är bra. Skivkonvoluten är i papp och utvikningsbara med viss information (så som Koko Mojo tidigare gjort).

Volym ett har det Jacksonbaserade skivbolaget Trumpet som utgångspunkt. Nästan alla låtarna är inspelade hos Lillian McMurry på Trumpet, även om vissa såldes och gavs ut på andra bolag. Fokus ligger på inspelningar med sångaren och pianisten Willie Love och sångaren och munspelaren Sonny Boy Williamson (Rice Miller), antingen som huvudartister eller som kompmusiker till andra musiker, exempelvis Big Boy Crudup, Bobo Thomas (båda under namnet Elmore James) och den riktige Elmore James. Men det finns också inspelningar gjorda på Sun Records i Memphis och leasade till Trumpet, som till exempel Tiny Kennedy.

Andra artister som medverkar är bland andra. Jerry McCain (med härliga ”Stay Out Of Automobiles”), Luther Huff (med underbara ”1951 Blues”), Sherman Johnson och – naturligtvis – Big Joe Williams och hans niosträngade gitarr. Låtmaterialet har tidigare varit utgivet på olika samlingar (LP och CD) under årens gång, men sällan så fint sammanställt som här.

Det är, kort sagt, underbara inspelningar med lite ruffig blues från första halvan av 1950-talet som kan avnjutas, förslagsvis tillsammans med Marc W Ryans bok ”Trumpet Records – Diamonds on Farish Street”. Annars duger de gott att bara lyssna till, gärna med något starkt i glaset.

Volym två är också baserad på artister från Mississippi, men här saknas för det mesta kopplingen till Trumpet Records. Plattan inleds med Robert Johnson. Sen kommer massor med artister som har sitt ursprung i Mississippi, men som slagit igenom på skivbolag utanför delstaten, som till exempel Modern/RPM, Chess, Checker, Chief, VeeJay och Sun. Vi får höra Boyd Gilmore, B.B. King, Ike Turner, Little Milton, Bo Diddley, J.B. Lenoire, Snooky Pryor, Howlin´ Wolf, John Lee Hooker, Jimmy Reed, Eddie Clearwater, men också ånyo Sonny Boy Williamson, Elmore James och Big Joe Williams.

Som framgår ovan saknas här annan gemensam nämnare än att artisterna ursprungligen kommer från Mississippi. Att ha det som ett tema är ungefär som att man presenterar olika slag av fiskar med den gemensamma nämnaren att de alla lever i vatten. Hur kan man gå fel då? Nåväl, musiken – som med några få undantag till stora delar hänför sig till 1950-talet – är rakt igenom 100-procentigt potent. De flesta låtarna är väl kända, men det finns ett flertal som inte är så allmänt spridda så även storsamlaren kan hitta lite nytt att förnöja sig med. Med andra ord är även volym två ett mycket bra köp.

Det var sådana här sammanställningar som Koko Mojo ger ut som man själv gjorde som ung bluesdiggare på sitt kassettdäck. Tänk att man idag kan få göra detta och till och med få betalt för det! Även om du har flera av låtarna på dessa volymer sedan tidigare så är det fina sammanställningar som jag verkligen kan rekommendera. Och då slipper du göra dina kassettband, om nu någon gör sådana längre i dessa Spotifytider.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste