Canned Heat – Songs From The Road

Canned HeatCANNED HEAT
Songs From The Road
RUF 1218 (78 min)
Medföljer DVD

Canned Heat bildat i slutet av sextiotalet av skivsamlarna och bluesentusiasterna Al ”Blind Owl” Wilson och Bob ”The Bear” Hite och kom att bli ett av de vita förgrundsbanden för blues och boogie under ett decennium runt 1970 och gjorde många fina inspelningar, bland annat ett mycket fint dubbelalbum med John Lee Hooker; Hooker ´n´ Heat. Efter att Wilson tragiskt gick bort under oklara omständigheter 1970, Hites hjärta gav upp några år senare och gitarristen Henry Vestines mentala hälsa blev allt sämre på grund av droger tappade bandet helt sin kraft. Bandet finns dock kvar som varumärke genom trumslagaren Fito de la Parra, som varit med nästan sedan början. Bandmedlemmarna har kommit och gått. På denna version av bandet medverkar ånyo basisten Larry Taylor som var med en sväng tidigare.

Är det fortfarande Rolling Stones om Jagger/Richards slutar och Charlie Watts fortsätter med nya bandmedlemmar? Jag tror inte någon skulle tycka det. Detta gäller även för Canned Heat. Detta är helt enkelt ett annat band än gamla Heat och det finns ingen anledning att jämföra de två även om detta band spelar en del av det riktiga Heats låtar. Inspelningen är gjord under en turné i Tyskland 2015 när bandet, eller rättare sagt varumärket Canned Heat, firade 50 år.

Idag finns det många band med vita medlemmar som är i sextioårsåldern och lirar traditionell blues av mycket hög kvalitet. Så var det inte när Canned Heat började. På den tiden var influenserna från då modern rockmusik betydligt kraftigare. Denna influens sitter kvar i bandet, med långa lite halvt psykedeliska gitarrsolon och trumsolon. Bandet har inte tagit någon påtaglig influens från den utveckling som skett bland vita bluesband under senare årtionden, utan sitter kvar i sent sextiotal. Jag tycker inte att plattan är särskilt upplyftande även om musikerna gör ett gott hantverk. Den torde i första hand tilltala nostalgikerna. Till skivan medföljer en DVD med ytterligare ett par låtar.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste