DIVERSE ARTISTER – JACK ASHFORD JUST PRODUCTIONS VOLUME 2

jack ashford vol 2DIVERSE ARTISTER
JACK ASHFORD JUST PRODUCTIONS VOLUME 2
Kent Soul CDKEND 478
(75 min)

Jack Ashford är mest känd som producent, låtskrivare och arrangör. Redan på 1950-talet och till i början på 1960-talet fanns han som vibrafonist i olika jazzorkestrar. Detta förändrades när han mötte Marvin Gaye i början på 1960-talet. Han värvades till Motown av Marvin och 1962 fanns han på percussion i bandet bakom de artister som genomförde den första ”The Motortown Revue”. Han kom sedan att bli en i den första upplagan av den mytomspunna studiogruppen Funk Brothers.

1967 bildade Ashford Just Productions. Ashford slöt avtal med olika mindre bolag som släppte hans produktioner. Det var soul som gällde, något tyngre och funkigare än det han spelat på Motown, men även en del ballader.
På denna volym två ryms 24 låtar. De flesta släpptes åren 1968-1977, några är tidigare outgivna. För några låtar saknas helt inspelningsfakta, förutom ett artistnamn. Det rör sig inte om några stora hits utan framgångarna kom lokalt runt Detroit. Kändisfaktorn på artisterna är inte heller hög, det hindrar dock inte att de genomgående gör bra ifrån sig.

Det märks inte minst i inledningsspåret ”After you give your all” med Sandra Richardson, som märkligt nog aldrig gavs ut då den spelades i 1974. En skönt pumpande soullåt, precis som hennes andra bidrag ”Don´t let me down”. Både låtarna och Sandra Richardson är verkliga fynd. Det är flera som sticker ut – Billy Sha-Rae, Eddie Parker, Ray Gant och Four Sonics för att bara nämna några.

Jack Ashford har skrivit det mesta och står också bakom bra arr och produktioner. Hans finns också med som soloartist i två spår. Det här är en platta som är mer än bara en dokumentation, det finns mycket bra på den.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste