Diverse artister – Come back strong Hotlanta soul

Hotlanta SoulDiverse artister
Come back strong Hotlanta soul
Kent Soul CDKEND454
76 min

Skivbolagen GRC, Aware och Hotlanta ägdes av gangstern Michael Thevis. Bolagen var för honom en laglig väg att investera den förmögenhet han gjort sig i porrindustrin. Förutom skivbolagen satsade han på filmer inom genren blaxploitation. Filmmusiken framfördes av artister i hans bolag, som exempel Dee Ervin och Joe Hinton. Ervin hade som Big Dee Ervin, i en duett med Little Eva, en stor hit i Sverige på 1960-talet, ”Swinging on a star”.

Inspelningarna på denna samling täcker åren 1971-74. Sju av de 23 låtarna är tidigare outgivna. Den största stjärnan var Loleatta Holloway som släppte sin låtar på Aware. Hennes låtar promotades mest av bolagens artister. Då Sam Dees engagerades som låtskrivare var det också uppgjort att hon skulle få de bästa av hans låtar. Hon har en låt med här, mycket riktigt skriven av Sam Dees. En ballad som jag tycker är högst ordinär. Då tycker jag Lorraine Johnson, som fick nöja sig med låtar som kasserats av Holloway, gör bättre insatser.

Det stora fyndet är dock Dorothy Norwood, ursprungligen en framgångsrik gospelsångerska. Sitt breda genombrott fick hon då hon på Mick Jaggers initiativ engagerades som öppnare på en turné med Rolling Stones. Här inleder hon plattan med ”Big boat ride”, skön rytmisk soul med ett gungande grundbeat och hennes erfarna röst. I kompet hörs delar av Motowns studiomaffia, James Jamerson, Jack Ashford och Earl van Dyke.

Annat som lyfter lite extra är Bill Brandon i en låt som låter mycket Muscle Shoals och inspiration från Wilson Pickett. Dee Ervin gör en bra låt på temat integration och medborgarrätt. Sam Dees visar också att han är mer än bara låtskrivare.

Det här är en fin soulsamling med variationsrik soul, även om den största inspirationen stilmässigt hämtats lite åt nordväst, närmare bestämt i Memphis.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste