DANNY BROOKS & LIL MISS DEBI – Are You Ready? The Mississippi Sessions

DANNY BROOKS & LIL MISS DEBI
Are You Ready? The Mississippi Sessions
His House Records HHRDB 07 (80 min) 

Tjugo låtar med det äkta paret Danny och Debi, ursprungligen från Toronto, Canada, men sedan flera år Texasbor. Förutom den ömsinta versionen av John Prines ”Angel from Montgomery”, är alla låtar egna original. Debi trakterar sång, cajon och resväska. Danny sköter gitarren, munspelet och fotstampet. Här har de full banduppsättning i de flesta låtarna. Jag räknar till nio gästmusiker.

Grunden är bluesen, men den tillåts också sticka iväg åt lite olika håll. I pressreleasen har skivbolaget gjort en uppdelning av låtarna, avsett för radiostationerna, i stilarna blues, americana och mer genreöverskridande. Sammantaget så använder de begreppet ”new vintage” om hela plattan. 

Den inledande titellåten tillhör kategorien genreöverskridande och är en hyllning till Paul Rodgers, före detta sångare i Free, Bad Company och Muddy Waters Blues Band (efter Muddys död). En riktigt bra rockig blues.

Skivbolagets etikett ”new vintage” är trots allt inte så dum. Det är folk, det är ”roots” och det är blues, om än återvunnet och nyinspelat. 

Att de behärskar bluesen visar de i ”Jesus had the blues”, ”No easy way out” och ”One more mile (to Mississippi). I ”Jamaica sun” gungar det av ” ska/reggae. ”Coming home” och ”Hold on to love” är riktigt bra soulblues.

I de mer soulbluesiga låtarna får Dannys skrovliga stämma mig ibland att tro att Eddie Hinton går igen, spökligt lika. Debis vokal är betydligt lenare.

Tjugo låtar och 80 minuters speltid är några stycken och några minuter för mycket. Andra halvan håller inte lika bra som den första. Men topparna gör ändå att det måste sägas vara en bra platta inom det breda bluesspektrat.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste