Cathy Ponton King – The Crux

Cathy Ponton KingCATHY PONTON KING
The Crux
Long Gone Records LG 1003
(40 min)

På scenen sköter Cathy både sången och plockar fram toner ur sin Telecaster. På denna sin tredje platta har hon två riktiga gitarrsuveräner i sitt band – Jimmy Thackery och Ronnie Earl. De finns med på fyra spår vardera. Cathy har valt att helt inrikta sig på det vokala och låtit Telecastern stå kvar i gitarrstället. Hon har även överlåtit kompgitarr ochsliden till Dan Hovey, som gör ett bra jobb. 

Vi får höra hennes avspända stämma i tio egna låtar. Det är blues, rockabillyinfluerat och drag åt jazzhållet. Jazzbasisten Butch Warren, som spelat med Miles Davis, Herbie Hancock och Thelonius Monk, gästar i de två mest jazziga låtarna, Sweet Change To My Heart och Little House In The Country. Balladen Tattoo On My Heart är dedikerad till Cathys mentor, jazzsångerskan Clea Bradford. Det är plattans starkaste spår som flyter fram på en grund av slide och akustiska gitarrer.

Inledningsspåret Sugarface är rhythm´n´blues med full blåssektion. En bra inledning. Thackerys gitarr i lätt countryinfluerade I´m Just A Woman får inte heller glömmas, en av plattans höjdpunkter. Svagheten är låtarna som jag inte tycker håller fullt ut. Högstanivån är hög men några låtar går också en spårlöst förbi.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste