Brigid Mae Power – “Dream From The Deep Well”

{CAPTION}

Brigid Mae Power
“Dream From The Deep Well”
CD-FIRE-680 (47 min)

Detta är är Brigid Mae Powers tredje album som släpptes i juni 2023. Den irländska sångaren och låtskrivaren äger en stämningsmättad, drömsk röst som bitvis för tankarna till Fairport Conventions karismatiska Sandy Denny (1947-1978). Men Brigid Mae Powers musik står på egna noter.

Brigid Mae Power föddes i London, men familjen flyttade till Galway på Irland när hon var 12 år.
Hon spelade dragspel vid tio års ålder, något år senare började hon sjunga och spela piano. Hennes dubblerade röst blandas med stränginstrument, steelgitarr, blås och en mellotron till en musikalisk mix som skapar ett spännande album som tittar in i folkmusikens framtid.

Sångerna pockar på uppmärksamhet och det är svårt att inte beröras. Lyssnaren träder in en av värld av drömsk musik och drömska texter som gestaltar en ny kanske okänd värld. Men texterna har en politisk och social underton.

Albumet är genomtänkt och vilsamt. Tempot lockar inte till dans utom möjligtvis ”Down by the glenside” som skildrar gamla tider och kan locka till en stillsam vals. Gripande ”Ashling” är tillägnad Ashling Murphy, en 23-årig lärare och en traditionell irländsk
musiker som attackerades och mördades i närheten av Tullamore. Sången är en reflexion över det meningslösa våldet.

Titellåten ”Dream from the deep well” präglas av en mellotron som bygger upp vackra ljudkulisser till en tänkvärd text som handlar om välbefinnande eller inte. En av albumets starkaste låtar tillsammans med hennes tolkning av Tim Buckleys ”I must have been blind” och” I’ll wait outside for you”, som beskriver väntans vånda och om det är värt att vänta i evigheter på någon. Titellåten visar att Brigid har framtiden för sig.

”Dream From The Deep Well” är ett album att lyssna på när det är dags för en dos bra folkmusik.
Det är skönt att uppleva texter som inte innehåller hjärta och smärta, men självklart handlar de om kärlek, sorg, utanförskap, eller helt enkelt om livet som människa.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste