Blues Karloff – Ready For Judgement Day

Blues KarloffBLUES KARLOFF
Ready For Judgement Day
Blues Boulevard 250365
(61 min)

Blues Karloff, bluesrockare från Belgien, har helt klart satsat på förpackandet av sin musik. Omslaget är snyggt gjort, om än lite fånigt. Det föreställer en flinande dödskalle som röker cigarr, så där är kommentarer överflödiga. Konvolutet är i A5-format, vilket knappast hör till vanligheterna. Lägg därtill titeln, Ready For Judgement Day, och man måste säga att de åtminstone väcker en del nyfikenhet.

Bandet är uppenbarligen inlyssnade på allt som rör den elektriska bluestraditionen från femtiotalet fram till sjuttiotalet, och då i synnerhet den brittiska bluesrocken från sextiotalets slut. Man spelar elgitarrblues rakt på med mycket dist. Man har en sologitarrist som tidigare varit med i Killer, ett band från NWOBHM-eran (New Wave Of British Heavy Metal, en beteckning som klumpade ihop bland annat band som Iron Maiden, Motörhead och Judas Priest bland mååånga andra – reds anm), och denne bjuder självfallet på snabba, ekvilibristiska hårdrockssolon. Att munspelet är kromatiskt kan också nämnas, för den som går igång på sånt. Samtidigt är sången av lägre kvalitet. Den mannen anstränger sig för fullt vid varje stavelse, men bara får ut torra, gnyende skrik.

Ett spår av sexton är en egen låt, resten coverlåtar varav en del standards, en del mindre konventionella. Det är Albert King, Jimmy Reed, Robert Johnson, men det är också Gary Wright och Dr Feelgood. Vissa låtar är ganska kul val, men symptomatisk för hur dåligt det kan bli när det dippar är deras version av If I Had Possession Over Judgement Day, där de egentligen inte spelar den låten utan bara en hård repeterad bluestolva. Det finns bättre coverband i världen. Det som här ger ett bestående intryck är ett minus för sången och plus för gitarrsolona.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste