Thorbjörn Risager & The Black Tornado – Come on In

Thorbjrn Risager The Black Tornado Come On In

Thorbjörn Risager & The Black Tornado
Come on In
RUF 1271 (42 min)

Thorbjörn Risager och bandet bjuder in mig att ”Come on In”. Det kommer att visa sig bli ett makalöst möte. Risager och bandet har utvecklat ett alldeles eget sound som ingen kommer i närhet av. Grunden är blues, soul, rock n roll och funk men deras mix är helt unik. Mitt senaste möte med gruppen var ”Too Many Roads” som kom 2014. Sedan dess har de ytterligare förfinat och utvecklat sin egna nisch. Hela plattan genomsyras av en fräschhet, energi och samspelhet som känns spännande och nyskapande och inte att förglömma de utmärkta arrangemangen där också ett maffigt blås är mer eller mindre närvarande. Till detta ska man också lägga Thorbjörns vokal som väller fram som en ångvält. Det nya på plattan är inslagen av melankoliska låtar med akustisk gitarr.

Det hela börjar med titelspåret som fångar mig på engång och sedan är man fast. Soultyngda ”Nobody but The Moon” är en absolut fullträff, med Emil Balsgaard på underbar orgel. I hjärtslitande ”Two Lovers” kan man spåra i gitarrslingan lite av Peter Greens melankoliska gitarrspel. Thorbjörns röst är så närvarande att man kan ta på den. Magiskt! Så här fortsätter det genom den tio spår långa plattan. Den blå musiken väller fram. I ”Never Givin´ in” hörs återigen den blå melankoliska ödsliga gitarren. På soulmättade ”On and On” hörs ett snyggt blåsarrangemang tillsammans med Torbjörns kanon röst. Hela anrättningen avslutas med Thorbjörn på akustisk gitarr i en Lightnin´ Hopkins inspirerad ” I´ll Be Gone”.

Torbjörn Risager & The Black Tornado har med ”Come On In” lyckats göra ett nyskapande mästerverk och befäster därmed sin positions som Europas mest spännande och absoluta bästa blues/rhytm´n´band just nu.

Jimmy Johansson

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste