THE VIBRATIONS – Talkin´ Trash – A Singles Collection As & Bs 1960-1962

The Vibrations

THE VIBRATIONS
Talkin´ Trash – A Singles Collection As & Bs 1960-1962
Jasmine Records JASCD 1019 (61 min)

Stommen till denna grupp bildades i Los Angeles i mitten på 1950-talet, då som The Jayhawks. 1956 fick de till en lokal hit med ”Stranded in the jungle” på bolaget Flash, skriven av ledsångaren Jimmy Johnson. Bristfällig distribution gjorde att den nationella hiten istället blev i en coverversion av The Cadets, vars Modern Records hade fullt utbyggt distributionsnät.

Namnändringen till Vibrations skedde inte förrän 1960, då de samma år skrev kontrakt med Chess Records. Samtliga 25 låtar på denna samling är från åren på Chess. Singlarna släpptes dock de allra flesta på underbolaget Checker, några på Argo. En av singlarna är följden av ett kontraktsbrott. Som The Marathons spelade de in en cover på Olympics ”Talkin´ trash”/”Peanut butter” på bolaget Arvee. Men hot om juridiska åtgärder från Chess, gjorde att Arvee släppte mastertejp och rättigheterna till singeln. Den blev en av de singlar som Chess kom att släppa på Argo. ”Peanut butter” kom att bli en stor hit. En nyinspelning av ”Stranded in the jungle” gjordes också på Chess, men den slog inte alls lika stort som Cadets 1950-talscover. En låt som slog var däremot dansflugan ”The Watusi”, gruppens största hit de här två åren som samlingen täcker.
V
ibrations lämnade Chess 1963 och kom därefter att lämna sin doo-wop-/R&B- stil och istället bli en soulgrupp som under resten av 1960-talet stilmässigt hakade på den soul som producerades i USAs sydligare delar. På denna samling är det soulfyllt och en tyngre och mer rå form av doo-wop/R&B som hörs än vad som var mer gängse bland vokalgrupper vid denna tid. Att de vandrade vidare och blev till en mer renodlad soulgrupp är inte så förvånande.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste