THE GREAT JT a.k.a. THE VELVET TORNADO – Tenor Slam Vol.5: Mad Dogs and The Saxman


THE GREAT JT a.k.a. THE VELVET TORNADO
Tenor Slam Vol.5: Mad Dogs and The Saxman
Saxtracks SCD 2018 (43 min)

1981 dyker han upp första gången i Jefferson som musiker, JT Holmström (han var då redan vice ordf. i SBA), mannen som spelar tenorsax med det hårdaste munstycke som går att uppbringa. Promille Hill Bluesband var det den gången (1981); sedan blev det The Dew Drops, Phantom Flyers och fler därtill. 2007 var JT föremål för en längre intervju i Jefferson. Glasmästare till professionen är han, efter flera år med seriösa hälsoproblem, nu mestadels verksam i sin hemmastudio i Marma i Gästrikland.

Med start 2014 började JT att som hobby och terapi göra instrumentala CD-skivor med olika tema; t ex Vol.1 ”Rhythm & Blues” och Vol.3 ”voodoo”. Skivorna lades ut på Spotify, ITunes och YouTube. Inget är utgivet i kommersiellt syfte. På föreliggande volym (inspelat 2019/20) är det blandat eget material och engelskt signerat (grundligt omstöpt ”the JT way”). JT´s signum är mycket riff och högsta tryck in i det hårda munstycket. Dock har han denna gång gett sig på två lugna melodiösa låtar som gör den här volymen till min favorit, David Bowies ”Heroes” och John Lennons ”Mother”. I den senare spelar JT (förutom sax) något som låter som lap steel. I olika sättningar spelar JT även gitarr, keys, bas och munspel. Dessutom byts Ted Westerlund och Carl T McKinley (efter Morganfield förstås) av på trummor. Olle Söderblom (Promille Hill, ´lectric Mud) spelar Fenderbas på tre låtar.

De nämnda två nedtonade låtarna har föranlett JT att för den här skivan mjuka upp sitt alias Hip Titan till The Velvet Tornado. ”Hip Titan” säger något om hans kompromisslöst riffande sound oavsett låtens tempo. Gitarrsolon och orgelinpass skänker välbehövlig omväxling. För stundtals blir det väl statiskt när JT fastnat i något favoritriff. Det här konceptet är något man bara genomför med den envishet, stolthet och självironi som en äkta Great Hip Titan besitter.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste